Der blev diskuteret heftigt, da de ungebyrødder skulle finde besparelser for en million kroner på en folkeskole.

Der blev diskuteret heftigt, da de ungebyrødder skulle finde besparelser for en million kroner på en folkeskole.

”Fyr pædagogerne” - Børn og Unge-byrådet svang sparekniven

Det var en hård nød, der skulle knækkes, da Børn og Unge-byrådet blev bedt om at finde besparelser for 1 mio. kr. på en århusiansk folkeskole

Af
Grethe Bo Madsen

Skal der fyres lærere, eller pædagoger, skal skolerne have fælles ledelse, skal rengøringen reduceres, vedligeholdelsen sættes på standby eller skal der spares på budgettet for nyt undervisningsmateriale eller hvad?
Der var mere end rigeligt at forholde sig til for det nye Børn og Unge-byråd, da det på første mødedag fik stillet til opgave at finde besparelser for 1 million kroner på en gennemsnitlig århusiansk folkeskole.
Det gav anledning til store diskussioner, for hvor kan man spare, så det gør mindst ondt?
Og her kom pædagogerne hurtigt i farezonen, da det gik op for de unge byrødder, at skal der spares store beløb, så batter det mest at se på bemandingen.
”Fyr nogle af alle de pædagoger,” kom det spontant fra Lasse Nissen fra Risskov, der blev bakket op af en lidt mere diplomatisk Line Bjerre fra Skæring:
”Det er problematisk at spare på undervisningen, men jeg tror sagtens, man kan undvære en pædagog i sfo'en. Man ser jo tit, at der sidder to pædagoger og drikker kaffe ved et bord, mens nogle børn sidder og laver perleplader.”
Flere var dog betænkelig, blandt andre Peter Thestrup Waade fra Århus Nord.
”Noget af det værste, man kan spare på er lærere, men det er også farligt at spare på pædagoger i specialundervisningen. Det går ud over de børn, der har særligt brug for hjælp,” mente han.
Andre var mere kontante og mente også sagtens, der også kunne undværes lærere:
”Jeg tror ikke på, at lærerne bruger så mange timer om ugen til forberedelse. Det gør mine i hvert fald ikke, så jeg tror sagtens, man kan skære i forberedelsestiden og få lærerne til at undervise flere timer om ugen. Så det vil ikke betyde noget for undervisningen, at der er en lærer mindre,” mente Katrine Moestrup fra Åbyhøj, der også sagtens kunne se det fornuftige i at reducere forbruget af vikarer.
”Man får alligevel ikke noget ud af det, når man har vikar.”

Sådan vil de unge spare 1 mio. kr.

Opsig to pædagoger i SFO'en Reducer rengøringen med fem procent Færre vikarer Del den pædagogisk leder med en anden skole Reducer energiforbruget med 10 procent

Publiceret 12 November 2010 22:00