I begyndelsen var kærligheden…

Af
Af sognepræst Vini Madsen

Borum-Lyngby

Den unge Kim Malthe Bruun skrev til sin kæreste, kort før han blev henrettet: Sandheden er ikke det, der komplicerer og gør livet indviklet, nej, sandheden er det, der forenkler og gør al ting ligetil.

Kærligheden er en sandhed, der forenkler alting på en vidunderlig smuk og naturlig måde.

Løgnen derimod, den gør alting kompliceret og indviklet, den sviner alt smukt og rent til på en farlig lumsk og snigende måde.

Nedbrydeer alt

Ingen mærker, at den er trængt ind, langsomt men sikkert nedbryder den alt det, som sandheden og kærligheden havde bygget op, den piller små sten ud af fundamentet, som udgjorde helheden.

Vi spørger så tit: Hvad var begyndelsen? Måske var det kærligheden. Mennesker kan slet ikke leve uden kærlighed og anerkendelse. Et barn, der ikke får kærlighed og anerkendelse, trives ikke.

Ligger lige for

Kærligheden er faktisk det, som ligger lige for og er aller nemmest for mennesker. Vi har brug for hinandens kærlighed. Men vi har også brug for at føle os omsluttede af Guds kærlighed.

I dåben og nadveren er Guds kærlighed til at tage og føle på: De tre håndfulde vand på hovedet og vinen og brødet. Når vi spiser brødet og drikker vinen bliver brødet og vinen en uadskillelig del af os.

Guds kærlighed

Og som det er med brødet og vinen, er det også med Guds kærlighed – også den er en uadskillelig del af vort liv. Guds kærlighed er den livskraft som bærer vore liv, ganske som den næring der får grenene til at gro på træet.

Ved vi det? Jo, det gør vi vel. Søger vi det? Jo, det gør vi vel – mest i livets vigtigste øjeblikke – i livets yderpunkter. Der, hvor der ikke findes noget valg mere – der kender vi forskel på sandhed og løgn – for der lever vi kun af Guds nåde og kærlighed.

Publiceret 01 October 2010 19:00