Blodbrødrene Benny (th) og Arnold bejler begge til Susan Himmelblå i

Blodbrødrene Benny (th) og Arnold bejler begge til Susan Himmelblå i "Midt om natten."

Fristad skyder op ved Vilhelmsborg

To blodbrødre kæmper om købmandens datter. En flok husvilde kæmper for et sted at bo, mens justitsministeren kæmper for ikke at tabe ansigt. Og det meste af tiden fungerer årets udgave af Vilhelmsborg Festspil rigtig, rigtig godt

Af
Af Jeppe Rafn

Anmeldelse af Vilhelmsborg Festspil 2010: "Midt om natten"
Spiller frem til 14. august hver aften kl. 20.00. 7. august også kl. 15.00. Ingen forestillinger torsdag 29.juli samt søndage. For billetter se:
www.vbf.dk
Det er ikke for ingenting, at "Midt om natten" er det mest sælgende danske album nogensinde.
Kim Larsens sange fra filmen af samme navn holder nemlig stadig 100 procent her knap tre årtier efter, de første gang så dagens lys.
Og da årets udgave af Vilhelmsborg Festspil ikke blot er bygget på Erik Ballings film fra 1984 og Larsens tilhørende sange, men også flittigt har importeret løs fra nationalskjaldens øvrige udgivelser, så må det musikalske fundament for musicalen "Midt om natten" siges at være mere end bundsolidt.

Det betyder også, at der er noget af en opgave at løfte for den store flok frivillige på og uden for scenen, som igen i år havde formået at sælge tusindvis af billetter allerede inden premiereaftenen onsdag.
Den store opgave bliver overordnet set løftet flot. Når det går allerbedst, ser forestillingen ud og lyder som et professionelt stykke musical.
Når det går dårligst, står der dilettantteater skrevet ud over hele scenen, som i øvrigt er bygget godt op med en simpel, men utroligt velfungerende scenografi.

Køb bananer, køb bananer... Det er ikke kun Kim Larsens sange fra

Køb bananer, køb bananer... Det er ikke kun Kim Larsens sange fra "Midt om natten," tilskuerne får at høre i musical-udgaven.

Heldigvis overstråler de gode takter de knap så gode gennem den cirka to en halv time lange vej gennem Larsens musikunivers, hvor de mange velkendte sange har fået masser af nye opfindsomme vitaminindsprøjtninger.
Det har handlingen også. Det hele drejer sig stadig om en gruppe fortrinsvis unge menneskers forsøg på at skabe sig et hjem i en fristad og de to gode venner Benny og Arnolds forsøg på at vinde købmandens datter.
Men manuskriptet er i musicalen twistet på så mange steder og i så mange nye retninger, at der ikke blot er tale om det hvide lærred rullet ud på de skrå brædder. Overraskelser får vi rigeligt af.

Originalen

Originalen "Tusindfryd" bliver spillet af Torben Greffel.

Ligeledes er der på ny rigeligt af talentfulde sangere i flokken af amatørskuespillere.
Blandt andre Susan Himmelblå sender toner ud i sommerluften, som til tider kan få det til at gyse på den rigtig gode måde i enhver musikglad publikummer. Desværre matcher hendes mandlige modstykke ikke købmandsdatteren sangmæssigt. Synd.
Til gengæld råder instruktør Anders Baggesen over mange andre kanongode vokaler. De bliver ved med at dukke op stykket igennem og bæres godt frem af orkestermedlemmerne, der som nogle af de eneste fik lov til at sidde i tørvejr under premieren.
Blandt musikerne er Steffen Schackinger, og han viste især til allersidst i showet, hvorfor han for nylig blev kåret som verdens 15. bedste guitarist nogensinde af det britiske guitarmagasin On The Edge.

Dans og glade dage i fristaden Haveje

Dans og glade dage i fristaden Haveje

De medvirkende under de åbne regnskyer så dog ikke ud til et sekund at misunde musikerne deres ly for regnen, men kløede tappert på for at give premierepublikummet noget for pengene.
Det fik de, med enkelte nedture fra det ellers højniveau. Og hvis Vilhelmsborgfolket klør lige så ihærdigt på de kommende uger, kan ikke engang vejrguderne forhindre endnu en serie vellykkede sommerforestillinger på scenen syd for Århus.
Endnu bedre ville det blive, hvis lydmændene gad skrue lidt op for løjerne. Det fortjener dem på scenen. Og publikum.

Susan Himmelblå

Susan Himmelblå

null

Publiceret 29 July 2010 13:30