Forskning fra Århus Sygehus:

Øjendråber kan redde synet hos diabetikere

Om få år kan laserbehandling af synsskader hos diabetespatienter være afløst af øjendråber uden bivirkninger. Det viser banebrydende forskning på Øjenafdelingen på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

Af
Af Christina S. Johansen

Ledende overlæge professor dr. med. Toke Bek fra Århus Universitetshospital, Århus Sygehus står bag ny forskning, der viser, at laserbehandling af synsskader hos diabetespatienter kan blive afløst af øjendråber uden bivirkninger.
Århus-forskeren har nu fået fem millioner kroner fra VELUX FONDEN til over en femårig periode at overføre de lovende medicinske forsøg på væv fra grise til behandling af mennesker.
Desuden gives pengene til forskning i den ændring i nethindens blodgennemstrømning, som forårsager synsskader og blindhed.

Forskning på grise

Toke Beks forskning på væv fra grise har vist, at stoffer, som for eksempel findes i de øjendråber, der i dag bruges mod grøn stær, er involveret i nethindens blodgennemstrømning. Netop denne blodgennemstrømning er forstyrret hos sukkersygepatienter og er den hyppigste årsag til blindhed blandt yngre voksne i den vestlige verden.
"Forskningen giver os en formodning om, at disse stoffer også kan bruges i behandling af øjensygdomme hos patienter med sukkersyge," fortæller Toke Bek og fortsætter:
"I dag bruger vi laserbehandling, men selv om den i de fleste tilfælde kan hindre udviklingen af blindhed, giver behandlingen også mange bivirkninger. Vi har brug for at udvikle mere skånsomme behandlinger."

Støttekroner til projektet

VELUX FONDEN har nu i alt støttet forskningen med 10 millioner kroner med både penge til den hidtidige forskning på væv fra grise og den fremtidige forskning.

Publiceret 23 July 2010 17:00