Om kameler og nåleøjer

Af
Af sognepræst Inger Margrethe Mikkelsen

Åbyhøj

Er det godt eller skidt at være rig?
De fleste af os vil mene, at det er godt. I hvert fald er der nogle problemer, du ikke skal forholde dig til.
På Jesu tid mente de fleste, at rigdom var et tegn på Guds velsignelse. Men en gang, da der kom en rig mand og spurgte Jesus, hvad han skulle gøre, svarede Jesus, at han skulle sælge alt og i stedet slå følge med ham.
Da gik manden sin vej. Det var mere, end han magtede af ofre. Og i den forbindelse er det, at Jesus siger de berømte ord om, at "det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige."
Når vi hører den sætning, er det fristende at begynde på en lang moralprædiken om, hvordan vi prioriter vort liv. Og det kan vi såmænd godt have brug for. Men i forhold til det umulige ved kamelen og nåleøjet mister vi en vigtig pointe, hvis vi standser dér.
For fortsættelsen på historien er, at disciplene forfærdede spørger, hvem der så kan blive frelst. Her svarer Jesus, at for mennesker er det umuligt, men for Gud er alting muligt.
Og helt ærligt: Det er det vigtigste i dén historie. Hvad enten du er rig eller ej – hvad enten du har succes eller fiasko: Gud kan det, der er umuligt for os.
Det kan godt være, du må sluge en kamel eller to, før du tør tro på det. Hvilket du for øvrigt heller ikke er i stand til – altså det med at sluge en kamel...
Men helt ærligt: Den Gud, der kan det umulige, er det mere trygt at tro på, end det er at tro på den tryghed, pengene giver.

Publiceret 09 July 2010 20:00