Maria Harbo Overgaard vil fortsætte med at studere det kinesiske sprog. På sigt håber hun at kunne arbejde for et firma, der har brug for én, der taler kinesisk.

Maria Harbo Overgaard vil fortsætte med at studere det kinesiske sprog. På sigt håber hun at kunne arbejde for et firma, der har brug for én, der taler kinesisk.

Maria fra Stjær har fået 12 i kinesisk

De første studenter med kinesisk på A-niveau er sprunget ud på Viby Gymnasium

Af
Af Hanne Vammen

"Folk griner lidt, når de hører, at jeg taler kinesisk".

Ordene kommer fra 19-årige Maria Harbo Overgaard fra 3. B på Viby Gymnasium, der er én af de første elever med kinesisk på A-niveau, der har kunnet sætte studenterhuen på hovedet.

Viby Gymnasium er det eneste i Østjylland, som tilbyder kinesisk på A-niveau som valgfag. Det har gymnasiet gjort i tre år, og i alt 12 elever med kinesisk på A-niveau er nu blevet studenter.

"Jeg var blevet træt af tysk, og havde også haft fransk, så da jeg hørte om kinesisk, lød det sjovt og anderledes. Og så havde mine forældre lige været på rejse i Kina, så interessen var skabt", fortæller Maria Harbo Overgaard om baggrunden for, at hun valgte kinesisk som fag.

Tegn er kunstværker

Det kinesiske sprog har levet helt op til forventningerne.

"Vi har haft en rigtig god lærer i form af Jane Havskov Jensen, og i 3. g var vi i Beijing, hvilket var en oplevelse", fortæller hun og fortsætter:
"Jeg synes, de kinesiske tegn er rigtigt flotte. Hvert tegn betyder næsten et helt ord, og de er små kunstværker og svære at lære. Så du skal skrive dem mange gange, før du kan huske dem. Men når du kan dem, er de sjove at kunne bruge", fortæller Maria, der fik 12 i årskarakter i skriftlig kinesisk.

Også til den mundtlige eksamen gik det hende godt. Her var hun oppe i en tekst om det kinesiske nytår og fik 12.

Vil til Kina

Alt i alt er Maria Harbo Overgaard, der bor i Stjær, blevet student med et gennemsnit på 10,5.

Hun vil da også blive ved med at holde sit kinesiske ved lige.

"Jeg vil gerne holde et sabbatår men vil melde mig til et VUC-hold i kinesisk. Jeg kunne også tænke mig at rejse i Kina og måske arbejde der, men det er svært, hvis du ikke er under uddannelse".

"Lige nu er mine studieplaner at læse et naturvidenskabeligt fag på universitetet gerne med kinesisk som sidefag. Jeg kunne godt tænke mig på lang sigt at arbejde for et firma, der kan bruge én, der taler kinesisk", forklarer hun.

Publiceret 23 June 2010 12:00