Annelise Dagø og sønnen Mathias foran det skimmelsvampramte hus i Solbjerg, hvor græsset står højt i haven, fordi familien ikke har kunnet bo der siden oktober 2008.

Annelise Dagø og sønnen Mathias foran det skimmelsvampramte hus i Solbjerg, hvor græsset står højt i haven, fordi familien ikke har kunnet bo der siden oktober 2008.

Lang ventetid for skimmelramt Solbjerg-familie

Må vente til oktober 2011 på at få sag om skimmelramt hus afgjort

Af
Af Hanne Vammen

Først til oktober næste år kan Annelise og Claus Dagø, som i 2007 fik besked om, at der var skimmelsvamp i deres hus i Solbjerg, vente en afklaring på den erstatningssag, der kører mod selskabet Købstædernes Forsikring.
Imens forfalder huset, som familien, der tæller sønnen Mathias, ni år, har været nødt til at flytte fra, fordi det er erklæret uegnet til beboelse. Senest har indbrudstyve været på spil i huset, hvor der er blevet begået hærværk.
"I starten er man vred, nu er man kommet til et punkt, hvor man er ligeglad. Vi opgiver ikke, vi resignerer ikke. Men vi er nødt til at være ligeglade", siger Annelise Dagø om situationen, da hun en eftermiddag tager imod foran huset, hvor græsset står knæhøjt i haven.

Indbrud og hærværk

I vinduerne hænger hvide skilte, hvorpå der står, at huset er tømt for alle værdier, så der ikke er noget at stjæle. Og, at huset er sundhedsfarligt, da det er fyldt med farlig skimmel.
Skiltene er kommet op, efter der mandag 7. juni var indbrud i huset.
Annelise Dagø blev klokken 18.05 ringet op af sin nabo, der kunne fortælle, at hoveddøren til huset lige var smækket og, at der kom lyde fra det. Fra den bolig, familien har lejet 300 meter væk, mens sagen mod forsikringsselskabet står på, begav hun sig til huset, som fem mænd af anden etnisk herkomst end dansk i mellemtiden var set forsvinde fra.
Inde var der blevet drukket øl og røget cigaretter. Cigaretterne var skodet på gulvet, og kogeøen var blevet ødelagt, da tyvene havde forsøgt at få den glaskeramiske kogeplade op.
Ude er der i den tid, huset har stået tomt, forsvundet både vandhane, vandslange, stige og udendørs lamper.
"Det stresser os, for vi går hele tiden og tænker: Hvad sker der nu", fortæller Annelise Dagø.

Skilte som dette har Annelise Dagø valgt at sætte op efter indbrud i huset.

Skilte som dette har Annelise Dagø valgt at sætte op efter indbrud i huset.

Har trukket ud

I det hele taget er den lange ventetid svær at komme igennem.
Familien Dagø flyttede ud af huset 8. oktober 2008, efter den havde fået at vide, at det var farligt at bo i på grund af skimmel.
Men erstatningssagen, som Annelise og Claus Dagø siden august sidste år har kørt mod forsikringsselskabet, har først kunnet berammes ved retten i Århus 4. og 5. oktober 2011.
"Og så har vi endda måttet frafalde tre domsmænd, så der kun kommer en dommer på, ellers kunne sagen først komme for retten i 2012 eller 2013", fortæller Annelise Dagø.
Hun har ikke trods advokatudgifter og dobbelt husleje på 66.000 kroner i kvartalet tænkt sig at opgive at føre sagen til ende.
Mange ville sandsynligvis for længst have kastet håndklædet i ringen, og det er da også kun til forsikringsselskabets fordel, at en erstatningssag kan trække så længe ud, mener Annelise Dagø.


Sagen kort

I julen 2005 var der julestemning og hygge hos familien Dagø i Solbjerg. Men da juletræet skulle sættes ind i stuen, fjernede familien en reol. Det satte en stopper for hyggen. Det viste sig, at stuegulvet var råddent og fugtigt. Skaden brød op igen i efteråret 2006, og så startede en lang proces med at finde ud af, hvad der var galt med huset. Det viste sig, at der var skimmel i hele huset, og familien havde levet med skimmelen gennem flere år. Det blev konstateret, at kloakrørene var revnet, formentlig en skade, der opstod, da huset blev bygget i 1970, og et gennemtæret fjernvarmerør havde smidt over 30.000 liter vand under alle gulvene. I august 2007 kunne familien Dagø efter at have flyttet 12 gange i løbet af et halvt år, mens håndværkere forsøgte at udbedre skaderne, flytte hjem igen. Men det viste sig, at skimmelen ikke var væk. Og huset blev i oktober 2008 efter en fugtteknisk undersøgelse erklæret sundhedsskadeligt og uegnet som bolig af Lotte Pia Uttrup, Rådgivende Ingeniør ApS, ekspert i indeklimaundersøgelser og skimmelsvamp. Familien Dagø har siden boet til leje i et andet hus i Solbjerg. I august sidste år valgte den at stævne forsikringsselskabet efter at have modtaget et forligstilbud på 500.000 kroner mod et krav på 3,6 millioner kroner. Det beløb, familien mener, at en renovering af huset vil beløbe sig til. Læs hele den detaljerede historie på hjemmesiden www.skimmel-svamp.dk.

Publiceret 18 June 2010 06:00