Verner Karkov i midten med Tahir Said til venstre og Preben Andersen til højre.

Verner Karkov i midten med Tahir Said til venstre og Preben Andersen til højre.

Livsværkstederne i Gellerup har fået 10 år på bagen

Hos Livsværkstederne i Gellerup har man netop holdt 10 års jubilæum. Det har været 10 år med plads til alle ung såvel som gammel, kvinde som mand, dansker som somalier, udsat såvel som ikke udsat

Af
Af Christina S. Johansen

"Jeg får det dårligt i weekenderne. Jeg bliver simpelthen syg af at gå med mig selv," fortæller Tahir Said fra Lystrup.
"Så mandag står jeg tidligt op for at komme af sted i god tid," fortsætter han.
For palæstinensiske Tahir Said betyder Livsværkstederne i Gellerup alt. Han står troligt klar klokken ti hver dag, når stedets cafe Café Vita åbner op – og det har han i øvrigt gjort, siden opstarten for 10 år siden.
"Her kommer jeg ud blandt andre og kan snakke om hverdagen både med andre udlændinge og danskere. Hvis jeg går alene derhjemme med mig selv, bliver jeg aggressiv og skør," fortæller han.
"Og kommer jeg ikke en dag, så kan jeg være sikker på, at der er 20 mennesker, der ringer til mig for at høre, hvor jeg bliver af," fortsætter Tahir Said med et smil.

Caféen er et åndehul

Helt præcist var det 8. juni, at Livsværkstederne officielt rundede de ti år. I alle ti år har Brabrand Boligforening, Gellerup Kirke og KFUM?s sociale arbejde stået bag tiltaget, som drives dels af fastansatte og dels af cirka 25 frivillige.
Hjertet af Livsværkstederne er Café Vita, som ligger ovenpå Føtex i City Vest.
"Caféen er en social café og værested, men man kan også kalde det et åndehul, hvor du kan komme og være dig selv," fortæller Verner Karkov, leder af Livsværkstederne.
I caféen kommer der dagligt mellem 80 og 120 mennesker, som kan vælge at nyde lidt mad fra køkkenet, snakke med de andre fremmødte eller benytte sig af nogle af de tilbud, som stedet har. For eksempel kan man blandt andet få jobvejledning, bankrådgivning eller få sig en guide, som hjælper én med noget, man går op i, såsom fisketure, teater eller computere.
"Vi giver folk mulighed for at komme ud af ensomhed og isolation og mulighed for at udvikle sig socialt, personligt, fysisk og psykisk," lyder det fra Verner Krakov.

At udvikle sig

En af dem, der i høj grad bruger Livsværkstederne netop til ikke at gå i stå, er Preben Andersen fra Brabrand. Ligesom Tahir Said er han en af stedets faste brugere, som kommer hver dag, og det har han gjort i to år nu.
"Jeg blev førtidspensionist for tre år siden og skulle pludselig vende mig til en helt anden hverdag. Efter et år tog jeg mig sammen og besøgte Livsværkstederne for første gang," fortæller han og fortsætter:
"Her kan jeg udvikle mig selv og få styrket mine ressourcer i stedet for at gå i stå og kortslutte derhjemme."

Læs mere om Livsværkstederne på stedets hjemmeside www.livsvaerkstederneigellerup.dk.

Publiceret 12 June 2010 10:45