Haveformand Anja Spalding og Ayse Gül nyder livet i Grønærtens køkkenhaver.

Haveformand Anja Spalding og Ayse Gül nyder livet i Grønærtens køkkenhaver.

Haveliv:

En 40 år gammel Grønært i Gellerup

Rucula, radisser og rådkål eller spinat, squash og sølvbeder. Der bliver dyrket på livet løs i Gellerupparkens haveforening Grønærten, som i sidste måned fyldte 40 år

Af
Af Christina S. Johansen

Snorlige rækker med små, grønne skud pibler op af jorden overalt. Efter en lang, kold vinter og et vådt forår sender solen endelig sine varme stråler ned over Gellerups køkkenhaver.
Ayse Gül misser med øjnene i det skarpe lys, mens hun spejder ud over de endnu meget spæde, lysegrønne skud i den mørke jord. Hun elsker sin køkkenhave og kommer der stort set hver dag fra marts til oktober.
"Jeg har haft have her i 10 år," fortæller hun.
"Jeg kan godt lide havearbejdet, for det får mig til at glemme alting og slappe af," fortsætter Ayse Gül, hvis navn sjovt nok betyder rose.

Ayse Gül med sin elskede køkkenhave i baggrunden.

Ayse Gül med sin elskede køkkenhave i baggrunden.

Ivrige grøntsags-dyrkere

Haveforeningen hedder Grønærten og har 124 haver, der ligger spredt rundt omkring i Gellerupparken.
Selvom haven fyldte 40 år i forrige måned, er der faktisk ikke særlig mange, som er klar over, at den eksisterer - selv blandt nogle af parkens mangeårige beboere. Og det er en skam, mener haveforeningens formand Anja Spalding.
"Det er en fantastisk måde at være ude på og få et socialt fællesskab. Og så er det bare livsbekræftende at dyrke selv," lyder det fra formanden.
"Desværre er der meget hærværk mod haverne, og det er selvfølgelig irriterende, men folk fortsætter dyrkningen, og mange dyrker i vildskab, alt hvad dyrkes kan - nogle går meget op i det og høster to gange om året," fortsætter hun.
En af dem er Semsettin Ipak, der har haft sin have siden sidste år. Han dyrker både rucula, radisser, karse, porre, bønner, løg, mynte, hvidkål og rådkål.
"Det er bare dejligt at kunne spise friske grøntsager," lyder det fra Semsettin Ipak, som er i haven cirka hver anden dag og hver weekend. Han fortsætter:
"Jeg kan bedst lide ikke at have for mange mennesker omkring mig, så i stedet for at være i Bazar Vest bruger jeg min tid her."

Semsettin Ipak er en af de ivrige have-dyrkere, som kan høste to gange om året.

Semsettin Ipak er en af de ivrige have-dyrkere, som kan høste to gange om året.

Grønærten

Det koster 25 kroner at melde sig ind, og alle Gellerups beboere har mulighed for at leje en have for kun 100 kroner om året. Hvis du vil leje en have kan du kontakte beboersekretær Vibeke Dam Hansen i Beboerhuset Yggdrasil på enten telefon 86 25 10 17 eller mail viha@bbbo.dk.

Publiceret 23 May 2010 06:00