”Mols har altid været mit sommerland. Der havde mine forældre sommerhus, og der fangede jeg min første fisk. Det er også der, mine egne børn fangede deres første fisk.” Henrik Vestergaard har netop flyttet sin virksomhed Foodhouse til lokaler på Egå Marina.

”Mols har altid været mit sommerland. Der havde mine forældre sommerhus, og der fangede jeg min første fisk. Det er også der, mine egne børn fangede deres første fisk.” Henrik Vestergaard har netop flyttet sin virksomhed Foodhouse til lokaler på Egå Marina.

Ridder Vestergaard kæmper for den ædle madkunst

En passion for finere fødevarer kombineret med en sød tand og forretningstalent er centrum for Henrik Vestergaards liv udenfor byrådssalen

Af
Af Grethe Bo Madsen

Henrik Vestergaards har en passion for god mad, samler på portvin og elsker at have gæster. Professionelt importerer han chokolade og ingredienser til is, og så kobler han ind i mellem af med en fiskestang langt ude på havet.
"Fødevarer er min helt store interesse. Jeg elsker simpelthen god mad. Og så har jeg en helt utrolig sød tand."
Henrik Vestergaard tager omhyggeligt cellofanen af chokoladen og sætter et par stykker af de små håndlavede chokoladekunstværker på en tallerken.
Chokoladen importerer han fra Schweiz gennem sit firma Foodhouse, og den er - uden overdrivelse – i kategorien helt fantastisk.
"Så længe jeg kan huske, har jeg været interesseret i mad, gået på madlavningskurser og eksperimenteret i køkkenet. Sjovt nok har jeg også altid været ansat i fødevarevirksomheder, og da jeg besluttede at starte op selv, skulle det handle om det bedste af det bedste: Import af schweizisk chokolade og ingredienser til italiensk is."
Interessen for mad førte ham på et tidligt tidspunkt sammen med Gert Sørensen, en af verdens bedste dessertkokke og manden bag Simon Spies og Janni Brodersens 11 meter høje bryllupskage.

Respekt for gastronomien

"Gert har betydet meget for mig. Gennem ham er min interesse for mad løftet op på et helt andet niveau," forklarer Henrik, der gennem venskabet fik åbnet øjnene for gastronomiens trange vilkår i den hjemlige andedam.
"I Danmark har vi ikke rigtig respekt for den store gastronomi. Vi mangler en anerkendelse af, at mad, når det nærmer sig det sublime, er kunst," forklarer han og giver som eksempel konditorkunsten.
"Den er jo næsten helt tabt på gulvet herhjemme."
Selv er han kåret til ridder af ikke mindre end to af verdens mest anerkendte gastronomiske ordener. Et par ridderslag, der i særligt grad skyldes hans engagement indenfor gastronomien.
Privat optager han dog ikke al pladsen i køkkenet, men er vild med at lave mad til gæster.
"Det er dog ikke altid mig, der står for maden, men desserten, den står jeg helt sikkert for. Jeg elsker at have gæster, kræse om dem og finde den helt rigtige vin, især portvin."

”For mig har det en stor værdi, den her følelse af, at være en del af lokalsamfundet og kende det på kryds og tværs” Egå spiller en ganske særlig rolle i Henrik Vestergaards liv.

”For mig har det en stor værdi, den her følelse af, at være en del af lokalsamfundet og kende det på kryds og tværs” Egå spiller en ganske særlig rolle i Henrik Vestergaards liv.

En vintage familie

Portvinen er ligesom chokoladen lidt mere end bare en lidenskab. Henrik Vestergaard samler på portvin, og sidste scoop i samlingen er en vintage årgang 1937.
"Min datter er født i 1997, min søn er født i 1997, og jeg er selv født i 1966. Alle de år er vintage årgange. Og Anne, min kone, er født i 1963. Det er den bedste vintage årgang i hele det sidste århundrede. Vi er ganske enkelt en vintage familie."
Familien flyttede for kort tid siden fra Risskov til Århus-forstaden Egå, hvor han er vokset op.
"For mig er Egå min comfort zone. Hvis der er noget om snakken med, at ?herfra min verden går?, så er det Egå for mig. Det er her, jeg føler mig hjemme."

Henrik Vestergaard (V)

Medlem af Århus Byråd siden 2006, og gruppeformand for Venstre. Medlem af udvalget for Teknik og Miljø, Kulturudvalget, og Børn og Unge udvalget. Medlem af Folketinget for Venstre i perioden 2001 til 2005. Medlem af Erhverv Århus, Citynetværk under Taste Århus, Dansk Management Råd(DI) og Århus Turistforening. Ejer og driver virksomheden Foodhouse, og er medejer af konsulentnetværket Wisemind. Født i 1966, Cand. merc. og HD(R) fra Handelshøjskolen i Århus samt Institute of Directors Diploma in Company Direction (UK). Har tidligere blandt andet været salgs- og eksportchef hos VM Margarine og Marketingchef hos Tulip i Düsseldorf. Optaget i de gastronomiske ordener Fèdération Cuisinier Exclusive d'Europe og Chaîne des Rôtisseurs, samt vinordenen L'Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs. Gift med Anne Marker. Sammen har de en datter på 15 år og en søn på 12 år.

Publiceret 19 April 2010 16:00