Eleverne i 2. Y skal blandt andet se på, hvordan stress og sygdomme som Alzheimers påvirker hjernen.

Eleverne i 2. Y skal blandt andet se på, hvordan stress og sygdomme som Alzheimers påvirker hjernen.

2. Y er med når jagten går ind på fremtidens forskerspirer

Eleverne i 2. Y på Risskov Gymnasium dyster med andre fremtidige forskerspirer om en plads i finalen i den prestigefyldte konkurrence Drughunter Dysten

Af
Af Grethe Bo Madsen

Når medicinalvirksomheden Lundbeck i forbindelse med Forskningens Døgn 23. april inviterer 15 gymnasieklasser indenfor til finalen i den landsdækkende konkurrence Drughunter Dysten, bliver det afgørelsens time for de 23 elever i den naturvidenskabelige 2. Y på Risskov Gymnasium.
Som første hold nogensinde skal klassen repræsentere Danmark vest for Storebælt i den prestigefyldte konkurrence.
Gennem de seneste par uger og frem til 13. april stiller klassen skarpt på sygdomme i hjernen i forsøget på at løse de stillede opgaver så godt som muligt, så de bliver blandt de få, der på finaledagen får lov at præsentere deres løsningsforslag foran videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og et fyldt auditorium hos Lundbeck og dermed er med i opløbet om at vinde den prestigefyldte Drughunter titel.

Hjernen under lup

"Der skal arbejdes med sygdomme i hjernen på et meget højt niveau, men det kan de også sagtens, for det er en meget dygtig klasse," siger klassens biologilærer Lisbeth Kusk Madsen, der sammen med kemilæreren har meldt klassen til konkurrencen.
Klassen har valgt at fokuserer på kognition - læring, planlægning, hukommelse og tænkning - i forhold til neuropsykiatrien. Klassens tilgang til opgaven er biologisk og med det udgangspunkt skal eleverne gruppevis forsøger at besvare de stillede opgaver.
Den bedste besvarelse går videre til Drughunter Dysten, og allerede efter tre dage får eleverne at vide, om de kommer med i finalen.

Sjovt at være forsker

"Alt for mange unge vælger de naturvidenskabelige fag fra, og derfor er det vigtigt med en konkurrence som Drughunter Dysten, der kan være med til at give flere elever lyst til at fortsætte i en naturvidenskabelig løbebane," forklarer Lisbeth Kusk Madsen.
"Den viser dem, hvad forskning egentlig handler om, og at det kan være sjovt at være forsker. Vi har blandt andet hørt foredrag om hjernescanninger, haft besøg af en hjerneforsker og besøgt forskningscenter Foulum. Det har givet eleverne et andet billede af, hvad det vil sige at være forsker i dag, og mange af dem har haft lidt af en aha-oplevelse," uddyber hun.

En vigtig brik

Det er tredje gang, Lundbeck arrangerer Drughunter Dysten. En af tovholderne på konkurrencen er kemiforsker Jan Kehler, der har besøgt 2. Y for at fortælle klassen om sit forskningsarbejde hos Lundbeck.
"Det er vigtigt, at flere unge får en ide om, hvilke jobmuligheder der er, hvis man læser videre indenfor naturvidenskaberne. Derfor er Drughunter Dysten en vigtig brik i fremtidens forskning, fordi vi her åbner dørene for de unge og giver dem nærkontakt med forskningsmiljøet," siger Jan Kehler.
"Og for os er det helt afgørende, at flere unge vælger forskervejen, hvis vi skal knække koden til de meget komplekse og arvelige sygdomme i centralnervesystemet."

FAKTA

Mere end 500.000 danskere lider af psykiske sygsomme som depression og angst. Det svarer til et sted mellem 10 og 20 procent af befolkningen. Psykiske sygdomme koster samfundet mere end 30 mia. kr årligt. På verdensplan rammes mere end 700 mio. hvert år af sygdomme i hjernen.

Publiceret 29 March 2010 08:00