De forfrosne vinstokke, som Erik Claudi her viser frem, kan sagtens tåle den hårde frost. Om godt en måned er vinmarken sammen med det nyetablerede

De forfrosne vinstokke, som Erik Claudi her viser frem, kan sagtens tåle den hårde frost. Om godt en måned er vinmarken sammen med det nyetablerede "vinkælder-showroom" rammen om Cappase første vinkursus for vininteresserede århusianere.

Frossen vinmark klar til skolestart i marts

Vin skal læres fra roden er holdningen hos vinimportørfirmaet Cappa Vin i Risskov, der først plantede sin egen vinmark, og nu er klar til sit første vinkursus i det nyetablerede "vinkælder-showroom" på Sindalsvej

Af
Af Grethe Bo Madsen

Det kræver fantasi at forestille sig det, men de 18 små strittende og bare kviste, der stikker op af sneen foran Cappa Vin i Risskov, er faktisk vinstokke på Danmarks mest bynære vinmark, der med sin beskedne størrelse på små godt kvadratmeter formentlig også er Danmarks mindste vinmark.
"Men vinstokkene kan faktisk sagtens tåle kulde og frost, bare det er på den her årstid og ikke i oktober eller april, når de nye knopper er i vækst," forklarer Erik Claudi, der sammen med Jeppe Sinding og Sune Angel står bag vinimportørfirmaet Cappa.
De 18 vinstokke er fordelt på de tre vinsorter Rondo, Cabernet Cortis, og Solaris, og er samtidig bundet op efter seks forskellige opbindingsprincipper.
Men selv om både Rondo og Solaris med gode resultater bruges til vinproduktion i Danmark, er det ikke med vinproduktion for øje, at Cappa har plantet vinstokkene.
"Ideen med vinmarken er at have et sted, hvor vi kan vise vininteresserede de forskellige faser i vinproduktionen. Her kan vi demonstrere nogle karakteristika ved de forskellige sorter, og vise de forskellige opbindingsmetoder, så folk kan se, hvad der menes med udtryk som dobbelt Gyout og Gobletmetoden."

"Vinkælderen" er klar

Om kort tid står firmaets nye "vinkælder-showroom" på Sindalsvej klart, og sammen med vinmarken bliver det rammen om Cappas nye kursusvirksomhed.
"Vi starter i midten af marts med en vinskole på seks lektioner med fokus på de mange forskellige vintyper, og hvordan vinen skal kombineres med maden."
"Der er hundredvis af forskellige vintyper ude på markedet, og det giver nærmest uendelige muligheder for at kombinere mad og vin, Vi ser både på de mere traditionelle regler for kombinationen af mad og vin, men vi tester også en række mere provokerende ting. Samtidig får deltagerne indsigt i vinstokkens biologi, og hvordan arbejdet på vinmarken foregår, og her kommer vinmarken ind i billedet," siger Erik Claudi om det første vinkursus.

I øjeblikket er vinmarken begravet i sne, men allerede sidste sommer, godt et halvt år efter at vinstokkene blev plantet, var druehøsten fin.

I øjeblikket er vinmarken begravet i sne, men allerede sidste sommer, godt et halvt år efter at vinstokkene blev plantet, var druehøsten fin. "Vi var nødt til at skære adskillige klaser væk for ikke at belaste de nye stokke for meget", forklarer Erik Claudi.

Mangler vinkultur

"I Danmark er vi ikke vokset op med vin, og derfor har vi ikke en vinkultur, som for eksempel i Italien og Frankrig. Der er der et meget nært forhold mellem vin og mad, de er nærmest uadskillelige. Danskerne bruger mere end 220 mio. kr. på vin om året, men ofte er vores kendskab til den vin, vi vælger, udelukkende baseret på, hvad vi læser bag på etiketterne. Vi vil gerne gøre folk i stand til at vurdere, hvilken vin, der passer til bestemte retter, så vin og mad fremhæver hinanden."


FRA VINROD TIL GLAS

6 lektioner om vin Kurset afvikles over seks onsdage i marts og april fra kl. 18.00-21.00 og foregår hos Cappa Vin på Sindalsvej 21 i Risskov Læs mere på www.cappa.dk

Publiceret 08 February 2010 08:00