Jytte Schneider, der til daglig arbejder hos Nordea i Grenå, er én af de bankrådgivere, der kommer i Café Parasollen i Viby J og giver gratis gældsrådgivning.

Jytte Schneider, der til daglig arbejder hos Nordea i Grenå, er én af de bankrådgivere, der kommer i Café Parasollen i Viby J og giver gratis gældsrådgivning.

Hjælp til århusianere med ondt i økonomien

Bankrådgivere sidder klar til at hjælpe gæsterne i Café Parasollen i Viby J med frivillig gældsrådgivning

Af
Af Hanne Vammen

Til daglig arbejder 64-årige Jytte Schneider hos Nordea i Grenå, hvor hun blandt andet hjælper formuende kunder med at få deres penge til at yngle.

Hver anden mandag tager hun til Café Parasollen i Viby. Her yder hun sammen med fire kolleger gældsrådgivning til socialt udsatte borgere, der typisk ikke vover at vise sig i banken, fordi mængden af uåbnede rudekuverter har taget magten over deres liv.

Nordea betaler halvdelen af den arbejdstid, Jytte Schneider bruger i caféen. Hun lægger selv den anden del til.

"I det daglige møder du ofte personer, der har for stor gæld til, at de kan blive attraktive kunder. Og jeg synes indimellem, at det er synd, for nogle gange skal de bare have lidt hjælp til at få system i tingene. Der kan også være tale om folk, der har svært ved at læse, og hvor det med tal ikke lige ligger først for", forklarer hun sit engagement.

Klar til at hjælpe

Jytte Schneider og de øvrige bankrådgivere kan hjælpe de, der booker en tid, med budgetlægning og gældssanering.

"Vi kan hjælpe med at undersøge muligheden for gældssanering. Der ligger faste regler, og visse kriterier skal være opfyldt for, at det kan lade sig gøre", forklarer hun.

Jytte Schneider og hendes kolleger kan også komme med gode råd til, hvordan gælden ikke eskalerer.

"Går en regning til inkasso, løber der gebyrer på. Et simpelt blad til 48,50 kroner kan nemt løbe op i nærheden af 1000 kroner, hvis det går til inkasso. Så det gælder det om at undgå", beretter Jytte Schneider, der mener, at initiativet med den frivillige gældsrådgivning er godt.

"Kan man hjælpe nogle mennesker til at få en bedre hverdag, synes jeg, det er positivt. Gæld tynger, hvis du ikke kan se en udvej på det hele, og det kan være svært at have drømme og planer, hvis ens økonomi hænger i laser", siger hun.

Løbsk økonomi

47-årige Jan Kruse fra Malling er én af dem, der har benyttet sig af tilbuddet.

"Jeg har gæld, som jeg gerne vil have afviklet. Jeg har haft flere forbrugslån, og økonomien er bare løbet løbsk", fortæller han og fortsætter:

"Jeg kunne se, at her kunne jeg få hjælp til at få sat økonomien i faste rammer. Her er god tid til de, der møder op, og det var ikke sikkert, at min egen bank ville hjælpe", siger Jan Kruse, der mener, at det skal være sværere at låne penge.

Med tilbuddet i Café Parasollen kan han se en mulighed for igen at komme økonomisk på fode. Desuden har den tidligere buschauffør fået tilbud om at blive voksenlærling på et lager.

Der er frivillig gældsrådgivning i Café Parasollen hver mandag klokken 16.30 til 19. Der er også blevet en jurist tilknyttet som gratis rådgiver.
I Livsværkstederne Café Vita i City Vest i Brabrand foregår gældsrådgivningen mandage klokken 16 til 18.

Frivillig gældsrådgivning

Café Parasollen er en selvejende institution, som blev oprettet i 1994 i et samarbejde mellem Viby Kirke og KFUM's Sociale Arbejde i Danmark. Den frivillige gældsrådgivning er et landsdækkende projekt, som det daværende Velfærdsministerium nu Indenrigs- og Socialministeriet har sat i gang. Der er afsat 16 millioner kroner i fire år til, at en række hjælpeorganisationer som KFUM har kunnet etablere gældsrådgivning i de største danske byer. Med i projektet er også Finansrådet, der formidler frivillige bankfolk til gældsrådgivningerne.

Publiceret 01 February 2010 07:00