Eva Juhl Petersen fra Åbyhøj med den lille pige Kitty, der har HIV og er stum.

Eva Juhl Petersen fra Åbyhøj med den lille pige Kitty, der har HIV og er stum.

Åbyhøj-pige i Zambia:

De skønne grønne

20-årige Eva Juhl Petersen fra Åbyhøj er udsendt som volontør for Folkekirkens Nødhjælp. Hun er i Zambia, hvor hun nu arbejder sammen med organisationen CHAZ. Her fortæller hun om sine oplevelser med organisationen

Af
Af Eva Juhl Petersen

Da jeg træder ind i rummet, lægger jeg straks mærke til de mange grønt-klædte folk. De sidder omkring bordet og langs væggen og snakker.
Der er folk i alle aldre, folk fra byen og folk fra landet og nogle, der er rigere end andre, men de har alle sammen én ting til fælles: de er alle frivillige under CHAZ. ''I Care'' står der på ryggen af deres grønne t-shirts, og det gør de virkelig.

CHAZ

CHAZ (Churches Health Association of Zambia) står for en stor del af sundhedssystemet i Zambia, især i yderområderne. En af de ting, CHAZ arbejder med, er at hjælpe folk, der lever med HIV/AIDS. De uddeler medicin til patienterne, og hver tredje måned kommer de ind til hospitalet til et tjek.

Da de fleste ikke har mulighed for at komme ind til hospitalet hver gang, de for eksempel er i tvivl om noget i forhold til deres medicin, har CHAZ en masse frivillige rundt omkring i landsbyerne, som tager på Home Based Care besøg hos patienterne et par gange om måneden. De hjælper dem blandt andet med praktiske opgaver, tjekker at patienterne tager deres medicin rigtigt, holder øje med at alle kommer ind til tjek på hospitalet og snakker med patienten og familien for at finde ud af, om alt er som det skal være.

Hvorfor frivillig?

I dag er alle de frivillige samlet på hospitalet i Chirundu for at give den månedlige rapport over, hvordan det går med patienterne ude i landsbyerne. Desværre er der nogle, der er døde siden sidste møde, men der er også rigtig mange positive historier om børn, der nu har energi til at gå i skole og om voksne, der nu har mere overskud og flere kræfter til at arbejde i marken.

I en pause snakker jeg med en af de frivillige for at høre, hvorfor hun har valgt at bruge så meget tid på dette arbejde. Hun fortæller mig, at hun selv har HIV, og at hun i lang tid ikke havde kræfter til at arbejde. Hun kom på hospitalet og fik medicin og valgte at blive frivillig for CHAZ, så flere kunne blive oplyst om HIV/AIDS, og så de syge kunne få den rette behandling. Hun siger:
"Der har været rigtig meget diskrimination af folk med HIV, fordi alle var rigtig uoplyste om sygdommen. Mange troede, at de kunne blive syge, hvis de rørte ved en med HIV eller spiste af sammen tallerken som en smittet."
Heldigvis er mange af disse myter blevet udryddet af de frivillige. Takket være CHAZ's arbejde er det nemmere at stå frem, hvis man er smittet, og meget nemmere at få hjælp.

"I Care"

Alle de frivillige er stolte af det arbejde, de laver, og viser gerne, at de er en del af det. Som en lille bonus for at være frivillig får de t-shirts fra hospitalet, der viser, at de er en del af CHAZ.
Eter mødet får jeg også en grøn bluse, og jeg tager den straks på, fordi "I Care."

null

Publiceret 31 January 2010 07:00