Brian Sørensen, der er frivillig direktør blandt andet i Proremus, har arbejdet med psykisk syges vilkår siden han var 18 år.

Brian Sørensen, der er frivillig direktør blandt andet i Proremus, har arbejdet med psykisk syges vilkår siden han var 18 år.

Proremus kæmper for arbejde til psykisk sårbare

Hos Proremus i Brabrand arbejder normale og psykisk sårbare personer side om side for at løse virksomhedens opgaver. Arbejdspladsen er i vækst og har netop været nomineret til FDB's socialøkonomiske årspris 2009

Af
Tekst og foto Christina S. Johansen

Formålet med virksomheden Proremus på Edwin Rahrs Vej i Brabrand er klart. Der skal leveres professionelle løsninger indenfor grafisk design, hjemmesider, regnskabsadministration og konsulentydelser. Det i sig selv er der måske ikke noget specielt i. Men det, der gør Proremus en anelse anderledes, er, at arbejdet udføres af psykisk sårbare mennesker.
"Vores ansatte er både frivillige, normale mennesker og personer, der er psykisk sårbare, og som af forskellige årsager ikke kan have et job på almindelige vilkår. Det kan for eksempel være skizofrene, depressive eller folk, der er gået ned med stress," siger stedets frivillige direktør, Brian Sørensen, som også kan fortælle, at firmaet er vokset den seneste tid:
"De sidste fire måneder er vi gået fra 14-22 ansatte dels på grund af ordrestigning, fordi der er mere og mere fokus på social ansvarlighed, og dels fordi flere og flere gerne vil i praktik hos os. Men der skal da ikke herske nogen tvivl om, at forretningen ikke er helt lige så god økonomisk, som den er menneskeligt."

Mennesket bag sygdommen

Proremus kom til verden i 2006. Virksomheden er ejet af Sindslidendes Vilkår og drives på almindelige markedsmæssige vilkår.
"Årsagen til, at det lige netop blev en it-virksomhed, var en erkendelse af, at psykisk sårbare mennesker ofte isolerer sig og dermed får computeren som ven. Det betyder, at mange leger en del med forskellige computerprogrammer og på den måde bliver rigtig dygtige til computer-arbejde," siger Brian Sørensen, som samtidigt fortæller, at der ligger nøje overvejelser bag betegnelsen psykisk sårbar og ikke psykisk syg:
"Betegnelsen psykisk syg er meget stigmatiseret. Når vi hører det udtryk, bliver vi nærmest helt bange og forbinder det straks med én, der er gået amok med en kniv eller et gevær, og det giver et helt forkert billede af den reelle verden. Psykisk sårbar er meget mere bredt og blødt. Det handler jo i virkeligheden om at sætte mennesket forrest - at se mennesket som et menneske og ikke som en sygdom. Egentlig er det en win/win-situation for en virksomhed at vælge os - for samtidigt med at de får løst en professionel opgave, tager de samtidig et socialt ansvar."

FDB's socialøkonomiske årspris 2009

Proremus har sammen med fire andre socialøkonomiske virksomheder netop været nomineret til FDB's socialøkonomiske årspris 2009, der løb af stablen 26. januar i år. Desværre vandt virksomheden ikke prisen, som i stedet gik til Baisikeli fra København. Læs mere om Proremus på virksomhedens hjemmeside: www.proremus.dk.

Publiceret 30 January 2010 07:00