Opera mellem orientalske rytmer og tyrkiske grønthandlere i Bazar Vest

I midten af januar flyttede Kammeroperaen til Bazar Vest i Århus V, hvor alle og enhver dagligt har kunne se operaen øve på forestillingen Telefonen. 5. og 7. klasse på Lykkeskolen slog vejen forbi

Af
Af Christina S. Johansen

Der er ingen scene, ingen fine siddepladser og bestemt ingen mikrofoner i det tomme butikslokale i Bazar Vest. Alligevel er lokalet denne tirsdag fyldt godt op med både børn, musik og optrædende.
Kammeroperaen er nemlig rykket ud blandt de handlende i det multietniske Bazar Vest, hvor alle og enhver hver dag har haft mulighed for kvit og frit at se operaen øve på stykket "Telefonen".
Lykkeskolens 5. og 7. klasse er nogle af dem, der slog et smut forbi forestillingen.
"Det var sjovt og spændende at se stykket," siger Anika Butt og Samah Arafat fra Lykkeskolens 7. klasse.
"Den måde, hovedpersonen hun sang på, var både sørgelig og sjov," fortsætter de to piger.

Kunst der flytter

Hovedpersonen, som Anika og Samah snakker om, er indehaver af Kammeroperaen, sopranen, Inger Aarup. Foruden Inger er der i stykket blot en sofa, et klaver, ganske få andre rekvisitter og så den mandlige hovedrolle, barytonen, Erlend Tyrmi og pianist, oversætter og instruktør Jacob Beck. Inger Aarup fortæller:
"Det er jo den kæmpe fordel, vi har i Kammeroperaen. Vi kan lave kunst, der flytter, og komme ud med operaen til folk, som måske ikke kender den eller har fordomme om den. Tanken med netop at komme ud i Bazar Vest er også at vise, at der ingen barrierer er i kunst og kultur. Og folk har taget helt fænomenalt godt i mod os - alle er meget åbne, nysgerrige og imødekommende."

Anika Butt og Samah Arafat fra 7. klasse på Lykkeskolen synes godt om opera-forestillingen.

Anika Butt og Samah Arafat fra 7. klasse på Lykkeskolen synes godt om opera-forestillingen.

Opera er meget højt lærte eleverne fra Lykkeskolen.

Opera er meget højt lærte eleverne fra Lykkeskolen.

Kammeroperaen i Bazar Vest

Kammeroperaen opholder sig i lokale 16 i Bazar Vests nye afdeling. Lokalet er stillet til rådighed af byggefirmaet Olav de Linde. Egentlig skulle Kammeroperaen kun øve på stykket "Telefonen", men nu forlænger de deres ophold i det tomme butikslokale og starter prøver på stykket "Don Pasquale", hvor folk også er velkomne til at kigge forbi. FAKTA: Operaen "Telefonen" Telefonen er fra 1947 og er skrevet af Gian-Carlo Menotti. Stykket handler om Niels, der konstant bliver afbrudt af en ringende telefon, hver gang han prøver at fri til Hanne, der er kvinden i hans liv. Kammeroperaen skal opføre stykket til Aalborg Operafestival i marts.

Publiceret 28 January 2010 15:30