Lasse Haugsted Rasmussen (tv) og Jeppe Langhoff Sørensen (th) viser her ansigtsgenkendelse til døråbner. Foto: Henrik Olsen.

Lasse Haugsted Rasmussen (tv) og Jeppe Langhoff Sørensen (th) viser her ansigtsgenkendelse til døråbner. Foto: Henrik Olsen.

Intelligent døråbner løb med ingeniørpris

Studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus er løbet med DIS-pris

Af
Af Hanne Vammen

De to studerende Jeppe Langhoff Sørensen og Lasse Haugsted Rasmussen fra Ingeniørhøjskolen i Århus løb i weekenden med den prestigefyldte DIS-pris på 25.000 kroner.
De studerende modtog ingeniørprisen for til brug i ældreboliger at have udviklet en døråbner, der kan genkende hjemmehjælperens ansigt.

"Vi har arbejdet intensivt dag og nat med projektet i det seneste halve år, så vi er enormt stolte over at modtage prisen," siger 24-årige Jeppe Langhoff Sørensen.

Sammen med Lasse Haugsted Rasmussen, også 24 år, har han udviklet den banebrydende døråbner som led i afgangsprojektet på diplomingeniøruddannelsen i informations- og kommunikationsteknologi.

Døråbneren består af et kamera uden for ældreboligen, som filmer hjemmehjælperens ansigt og sender billederne til en computer. Hvis både ansigtet og hjemmehjælperens mobiltelefon genkendes af computeren, åbner døren automatisk, så hjemmehjælperen ikke behøver finde nøglen frem fra nøgleskabet uden for boligen.
Øget sikkerhed


"Den ældre kan være helt sikker på, at kun den rigtige hjemmehjælper kan komme ind i boligen. Samtidig får hjemmehjælperen bedre arbejdsforhold, fordi han eller hun kan gå lige ind uden at skulle bukke sig ned for at stille sine tasker på jorden, hvilket også giver mere tid til den ældre," siger Lasse Haugsted Rasmussen.

Projektet er blevet til i samarbejde med Århus Kommune, som har et tæt samarbejde med Ingeniørhøjskolen om udvikling af fremtidens ældrebolig. Som led i udviklingen har de studerende interviewet en række ældre og hjemmehjælpere, som viste stor tilfredshed med de fordele, som systemet giver.Dommerkomite: Gennemtænkt og innovativ

DIS-prisen er uddelt af den århusianske ingeniørvirksomhed Dansk Ingeniør Service A/S (DIS), og dommerkomiteens formand Michael Gadeberg er ikke bleg for at rose projektet til skyerne. ”De to studerende har med afsæt i et aktuelt behov i sundhedssektoren udviklet en teknologisk løsning, som både er gennemtænkt, innovativ og brugbar i praksis". "Samtidig har de en formidabel evne til at formidle projektet på en forståelig måde, hvilket er en nødvendighed for at kunne ”sælge” projektet til eksempelvis investorer,” siger Michael Gadeberg. Dommerkomiteens formand betoner desuden, at projektet er udarbejdet på basis af eksisterende teknologier og softwaresystemer, hvilket øger anvendeligheden. Døråbneren er indtil videre lavet som en prototype, der er installeret i en model af en ældrebolig på Ingeniørhøjskolens 6. etage.

Publiceret 25 January 2010 14:00