Rebaz Ahmed (tv) har lært Erwin Light (th) at kende i Bispehaven, hvor de begge bor. Det er Erwin, der har skaffet Rebaz et job på Skjoldhøjskolen.

Rebaz Ahmed (tv) har lært Erwin Light (th) at kende i Bispehaven, hvor de begge bor. Det er Erwin, der har skaffet Rebaz et job på Skjoldhøjskolen.

Rebaz Ahmed:

fra rod til rollemodel

Frem til han var cirka 14 år, var 20-årige Rebaz Ahmed fra Bispehaven en rigtig rod, der stjal knallerter og lavede vold. Men gennem dans og mennesker, der troede på ham, vendte han det kriminelle liv ryggen

Af
Tekst og foto Christina S. Johansen

"Vi stod nede i vores faste hjørne og hang ud, og hvis folk bare kiggede forkert, fik de en på hovedet," fortæller 20-årige Rebaz Ahmed fra Bispehaven i Århus V.
Han sidder afslappet i sofaen på sin nye arbejdsplads på Skjoldhøjskolen og fortæller om sit liv. Sit gamle liv. Livet med ballade og kriminalitet.
Det liv, der stoppede, da han fandt dansen og nogle mennesker, der troede på ham.

Den allerførste dans

"Jeg var cirka 14 år, da jeg mødte dansen første gang. Det var gennem en dansegruppe i Bispehaven, som skulle forsøge at få de unge væk fra kriminalitet," fortæller Rebaz Ahmed og fortsætter:
"Vi var tit ude og optræde og fandt ud af, at det egentlig var meget sjovt, og at det da godt kunne være vi skulle tage os lidt sammen og prøve at fokusere på dansen. Vores underviser hev også fat i os og sagde: I stedet for at lave ballade, når I står i jeres hjørne og hænger ud, så lav en dans i stedet. Bare dans, lige meget hvor I er – om det er i Bilka eller på Strøget. Og det gjorde vi så. Jeg indså, at jeg intet fik ud af at lave ballade – kun masser af fjender."

Rollemodellen Rebaz

Derfor finder Rebaz sig i stedet et job i Fakta og begynder at uddanne sig til mekaniker på teknisk skole. En uddannelse, der dog går i vasken, da han ikke får en praktikplads.
I stedet fortæller Rebaz sin erhvervsvejleder, at han gerne vil være politibetjent, og de to bliver enige, om at Rebaz skal forsøge sig med at blive falckredder som en start.
Det går da også strygende med fine karakterer, lige indtil han finder ud af, at han slet ikke er gammel nok til at blive falckredder – han er kun 18 år og skal være 21.
"Det er en kæmpe nedtur for mig, at falckredder-uddannelsen går i vasken," fortæller Rebaz, men så for cirka et år siden løber han ind i Pia Mortensen, der er boligsocial rådgiver i Bispehaven.
"Hun har lagt mærke til, at jeg er meget respekteret af alle de unge i området og vil derfor gerne ansætte mig som børne- og unge-medarbejder til at få de unge væk fra gaderne," fortsætter Rebaz, som samtidigt begynder at tage frivilligt ud og fortælle om sig selv, der nu faktisk er gået fra rod til rollemodel.

Ud af det (u)trygge miljø

Det nyeste kapitel i Rebaz liv er jobbet på Skjoldhøjskolen. Et job, der startede som et tre måneders vikariat med slutning 17. januar, men som nu er blevet forlænget, foreløbigt til påske, fordi skolen er så glade for at have ham. Jobbet fik han gennem en bekendt fra Bispehaven, Erwin Light, der er lærer på skolen.
"Da Erwin foreslog det, tænkte jeg da lige bob bob, men jeg gav det en chance og besøgte skolen. Der fandt jeg jo ud af, at det er nogle dejlige unger, og jeg takkede ja til tilbuddet," siger Rebaz, før Erwin overtager:
"Rebaz og jeg har altid haft det godt sammen, og så synes jeg bare, det var på tide, at han blev rykket lidt ud af det trygge liv i Bispehaven. Og så er det jo skønt med en skoleleder som Anne Graah, der bare er med på idéen," siger han og nikker mod Anne Graah.
"Jamen jeg stoler på Erwin, så det var jeg ikke spor betænkelig ved. Når Rebaz nu har hevet sig selv ud af det lort, han har lavet, så føler jeg mig nærmest forpligtet til at ansætte ham. Desuden synes jeg, det er vigtigt med et blandet personale såvel etnisk som med hensyn til køn og ikke mindst alder," siger skoleleder Anne Graah.

"Udnyt dine chancer"

Rebaz er tydeligvis glad for sit arbejde og glad og stolt over at være kommet ud af kriminaliteten.
Når han i dag ser på de kammerater, der stadig laver ballade eller måske sidder i fængsel, så kan han kun grine af dem.
"Det er da for dumt," siger han og fortsætter:
"Man skal tænke sig om og udnytte sine chancer. Du har en masse muligheder - udnyt dem!"

null

Publiceret 14 January 2010 08:01