For andet år i træk er en elev fra Århus Katedralskole valgt som en af bare fire danske

For andet år i træk er en elev fra Århus Katedralskole valgt som en af bare fire danske "Forskerspirer". I år blev det 19-årige Mads Bjørn Christiansen.

Mads skal lave forskningsprojekt i "god musik"

Som en af bare fire danske gymnasieelever har Mads Bjørn Christiansen fået bevilget 20.000 kroner til et forskningsprojekt om musiks indvirkning på hjernen

Af
Af Martin Hansen

19-årige Mads Bjørn Christiansen fra Århus Katedralskole er valgt som en fire danske "Forskerspirer", som hver har fået 20.000 kroner til at udføre et forskerprojekt. Alle danske gymnasieelever i 2. G eller 1. HF kan søge, og blandt alle disse vandt Mads Bjørn Christiansen med sit projekt, som handler om musiks indvirkning på hjernen.
"Det går i korte træk ud på, at jeg vil udsætte fire forskellige testgrupper for en test, der undersøger deres tilbøjelighed til at blive påvirket af musikkvalitetens forringelse i deres vurdering af et stykke musik. Herved kan vi se om klassiske musikere, rytmiske musikere, lydspecialister og ikke-musikeres hjerner påvirkes forskelligt af det musiske input," forklarer Mads Bjørn Christiansen, som går i 3.g.
Projektet skal gennemføres når Mads er blevet student til sommer i København, og det forventes at tage en måneds tid.

Stort potentiale

Mads Bjørn Christiansen er selv meget musikinteresseret, og han har spillet saxofon og klaver, siden han var helt lille. De seneste år har selve musikkens indvirkning på hjernen interesseret ham, og han fik ideen til sit forskningsprojekt, da han hørte et foredrag på Folkeuniversitetet. Da projektet endnu ikke er færdigt er det uvist, hvad resultaterne vil vise.
"Men jeg har en teori om, at der vil være forskel på, hvordan musik opfattes i hjernen hos musikere eller musikuddannede i forhold til andre mennesker. Disse oplysninger vil for eksempel musikbranchen nok kunne bruge i for eksempel markedsføringssammenhæng. Men det vil åbne en lang række muligheder for at udnytte den viden og undersøge musikkens indvirkning på hjernen," fortæller Mads Bjørn Christiansen, som regner med, at han skal have et sabbatår, før han vil læse videre.

Publiceret 12 January 2010 06:00