Anne Trane med én af de hunde, der blev indleveret hos Dansk Dyreværn Århus i nytårsdagene. Hunden, en labrador-blanding, er endnu ikke blevet hentet af sin ejer.

Anne Trane med én af de hunde, der blev indleveret hos Dansk Dyreværn Århus i nytårsdagene. Hunden, en labrador-blanding, er endnu ikke blevet hentet af sin ejer.

Mange hunde skræmt væk i Nytåret

Dansk Dyreværn Århus har fået rekordstort antal hunde ind i forbindelse med Nytåret

Af
Af Hanne Vammen

Det har været et travlt nytår hos Dansk Dyreværn Århus, hvor et rekordstort antal hunde er blevet indleveret af Falck eller private efter at være løbet bort fra deres ejere.
Den 31. december fik internatet i Tingskoven i Tranbjerg fem hunde ind, og den 1. januar kom der fem mere. Tre af hundene er endnu ikke blevet hentet.
"Jeg tror, det store antal indleverede hunde skyldes, at vi har haft så fantastisk flot et vejr Nytårsaften. Folk er blevet ude og har skudt af, og når det er klart og stille, høres larmen i endnu højere grad", siger bestyrer Anne Trane.
Hun råder folk til altid at have deres hund i snor og ikke bare lukke hunden alene ud i haven, når den skal luftes Nytårsaften, selv om haven er hegnet ind.

Detektivarbejde

Anne Trane fortæller, at det første, medarbejderne hos Dansk Dyreværn Århus gør, når en hund bliver indleveret, er foruden køn og race at tjekke, om den er chipmærket eller øretatoveret. Herefter ringes oplysningerne ind til Østjyllands Politi, hvor hundene bliver fremlyst på hjemmesiden i tre dage. Har der ikke i løbet af den tid meldt sig en ejer, bliver hundene overdraget til Dansk Dyreværn Århus, der beslutter, om hundene skal aflives, eller der kan findes nye hjem til dem.
"I langt de fleste tilfælde får hundene nye hjem, men vi kan stå med hunde, der ikke kan genplaceres på grund af race eller opførsel", beretter Anne Trane.
For Dansk Dyreværn Århus kan det være et detektivarbejde at finde frem til hundenes ejere. Selv om det siden 1993 har været lovpligtigt, at hunde, inden de er fyldt fire måneder, skal chipmærkes eller øretatoveres, får Dansk Dyreværn Århus mange hunde ind, som ikke er nogen af delene.
Medarbejderne kan også stå med en hund, der er mærket men ikke registreret, eller ejeren kan have solgt hunden videre, uden der er sket en omregistrering. Ved øretatovering kan det være svært at se, hvad der står i hundens øre.

Dyrt for ejeren

Det kan blive dyrt for hundeejeren, hvis Fido løber bort og bliver indleveret hos Dansk Dyreværn Århus.
Får internatet en hund ind, som ikke er chipmærket, bliver den ifølge aftale med politiet tvangschippet, og ejeren må betale regningen. Også transporten med Falck til internatet venter der ejeren en regning for, ligesom opholdet koster penge. Og bliver der foretaget sundhedstjek eller vaccination i forbindelse med opholdet, må ejeren også punge ud.

Dansk Dyreværn Århus

Dansk Dyreværn Århus er en almennyttig dyreværnsforening oprettet i 1948, der modtager herreløse dyr fra Århus og opland. Foreningen bliver drevet for midler indkommet ved arv, gaver og medlemskontingent. På årsplan får Dansk Dyreværn Århus i gennemsnit én herreløs hund ind om ugen. Katte kommer der i gennemsnit tre ind om dagen af. Også mindre kæledyr som kaniner og tamfugle tager internatet imod. Dansk Dyreværn Århus er medlem af den verdensomspændende dyreværnsorganisation WSPA (World Society for the Protection of Animals), der har hovedkontor i London. Derudover støtter foreningen WWF.

Publiceret 06 January 2010 13:30