Bibliotekar Kirsten Knudsen glæder sig over, at der allerede er godt gang i udlånet af Viby Biblioteks nye samling af bøger på afghansk.

Bibliotekar Kirsten Knudsen glæder sig over, at der allerede er godt gang i udlånet af Viby Biblioteks nye samling af bøger på afghansk.

Viby Bibliotek har fået bøger på Pashto - afghansk

De mange afghanere i Viby kan nu låne bøger på deres hjemlands største sprog - Pashto

Af
Af Jeppe Rafn

"Der er svundet en hel del på hylden, kan jeg se," konstaterer Kirsten Knudsen, bibliotekar på Viby Bibliotek.
Biblioteket har for nylig anskaffet sig en samling bøger på Pashto, som er det største af de to officielle sprog i Afghanistan. Bøgerne på Pashto fylder en hylde, hvis de alle er der, men en del af bøgerne er lånt ud og har til bibliotekarens glæde efterladt et tomrum på hylden.
Samlingen tæller i alt 51 fagbøger og romaner, og en hurtig optælling viser, at omkring en tredjedel af bøgerne lige nu er udlånt. En forklaring på det forholdsvist store udlån kan være, at der bor mange med afghansk herkomst i Viby.
Ifølge Århus Kommunes statistik pr. 1. januar 2009 bor der 580 personer med afghansk herkomst i Viby, og det er næsten halvdelen af alle med afghansk herkomst i hele Århus Kommune.

Efterspørgsel

"Vi skal afspejle lokalsamfundet og vil gerne nå ud til så mange som muligt. Det bliver måske også lidt nemmere at få denne lånergruppe til at komme på biblioteket, når der står noget på hylderne, og man ikke skal bestille alt hjem," forklarer bibliotekar Kirsten Knudsen.
Viby Bibliotek havde i forvejen bøger på arabisk, tyrkisk, somali, persisk, vietnamesisk og thai, før man for en måneds tid siden fik suppleret med afghanske bøger. Flere personer var begyndt at efterspørge bøger på Pashto, og da man samtidig kunne se, at så mange personer med afghansk baggrund bor i Viby, besluttede man et bestille et antal bøger på Pashto.
Biblioteket får normalt sine bøger på fremmedsprog fra Århus Kommunes Biblioteker, men her er det meget begrænset med bøger på Pashto, så den afghanske samling er blevet leveret af BiblioteksCenter for Integration, som de danske folkebiblioteker kan trække på for at servicere etniske og sproglige minoriteter.
Bibliotekets bøger på Pashto vil blive udskiftet to gange om året.

null

Publiceret 03 January 2010 13:00