Festlige kostumer og højt humør. Cosplayers fra Otaku Batsu Århus på gaderne i Århus. Foto Bo Sørensen

Festlige kostumer og højt humør. Cosplayers fra Otaku Batsu Århus på gaderne i Århus. Foto Bo Sørensen

Cosplayers indtog Århus

Omvandrende japansk popkultur og farvestrålende kostumer på gaderne i Århus

Af
Af Grethe Bo Madsen

Brede smil, farverige parykker og fantasifulde kostumer. Japansk popkultur indtog for nogle timer gaderne i Århus, da medlemmer af ungdomsforeningen Otaku Batsu Aarhus sammen med Danish Cosplay Walk lørdag arrangerede cosplay walk i Århus.
For de uindviede er cosplay en sammentrækning af de engelske ord costume og play, og cosplay går ud på at iføre sig kostumer inspireret af karakterer fra japansk animation og tegneserier. Otaku Batsu Aarhus' medlemmer er fælles om en en brændende interesse for japansk popkultur, især de særlige tegneserier, der kaldes manga og de tilsvarende tegnefilm, anime.

Livlig popkultur

Omkring 30 af foreningens medlemmer brugte det gode vejr lørdag til at klæde sig ud som deres yndlings mangafigur og promenere det kulørte og opsigtsvækkende outfit på gaderne i Århus.
"Cosplay er den mest livlige form for japansk popkultur. I Cosplay klæder man sig ud som en bestemt karakter og efterligner dens væremåde. Cosplay er en sjov og kreativ manifestering af vores medlemmers interesse for anime, manga og Japan helt generelt, og i takt med, at japansk popkultur har fået et større og større publikum blandt danskerne, har også cosplay opnået stor popularitet," forklarer foreningens formand, Rohde Fischer.

En pige forklædt som manga-figuren Chii fra serien Chobits kigger på brugte manga i Bogshoppen i Nørregade. Foto: Bo Sørensen

En pige forklædt som manga-figuren Chii fra serien Chobits kigger på brugte manga i Bogshoppen i Nørregade. Foto: Bo Sørensen

Fantastisk uforudsigelig

"Vi har mange medlemmer, som bruger meget af deres fritid på selv at skabe kostumerne, så de ligner deres yndlingsfigur på en prik. Alle morer sig herligt, og det er trods alt foreningens formål. Vi oplever ind imellem, at fremmede pludselig genkender figurerne fra tv og gerne vil være med i fællesskabet."
Cosplayerne gik fra Bruuns Galleri til Trøjborg Beboerhus, hvor foreningen normalt holder til og mødes hver måned for at dyrke den fælles interesse.
"Selvom Japan er yderst traditionsbundet, er det også et af de mest fremskridtsivrige lande i verden. Japanerne søger altid den fantastiske, uforudsigelige fremtid, uanset om det gælder teknik, natur eller mennesket," mener Rohde Fischer.

Anime og manga


Manga betyder skitse eller tegneserie på japansk. I Japan findes der manga for alle aldre og de populæreste serier sælges i over en million eksemplarer. Manga bruges også i skolebøger, reklamer og brugsanvisninger. De fleste mangaserier læses bagfra og fra højre mod venstre. De moderne mangaserier har rødder i klassisk japansk kunst og går mere end 800 år tilbage. Moderne japansk manga startede med Osamu Tezukas serie om Astro Boy i 50'erne. Tezuka betragtes i dag som mangaens gud, og Astro Boy er lige så kendt i Japan, som Mickey Mouse er i USA. Tegnefilm i mangastil kaldes anime. "Chihiro og heksene","Det levende slot" og senest den biografaktuelle "Porco Rosso" er alle eksempler på anime-film, der har vundet stor international anerkendelse.

Japansk popkultur i festugen

Fremtiden uden grænser - Otaku Batsu Aarhus inviterer i festugen gæster indenfor til et indblik i japansk popkultur. Lørdag 29. august kl. 11.00-20.00 Trøjborg Beboerhus, Tordenskjoldsgade 31, 8200 Århus N Læs mere på: otakubatsuaarhus.dk

Publiceret 17 August 2009 10:00