Rikke Lund Klüver (th) og Emilie Morgenfrue fra Mørke er begge vilde med cosplay - en form for rollespil, hvor de klæder sig ud som figurerne fra japanske mangaer.

Rikke Lund Klüver (th) og Emilie Morgenfrue fra Mørke er begge vilde med cosplay - en form for rollespil, hvor de klæder sig ud som figurerne fra japanske mangaer.

Rollespil med et touch af Japan

Unge fra Østjylland mødes på Trøjborg for at dyrke Cosplay – en form for rollespil, hvor de klæder sig ud og opfører sig som japanske manga-figurer

Af
Af Grethe Bo Madsen

Håret er stort og vildt, outfittet ligner en form for afdæmpet og mindre provokerende punk, og brysterne er bundet solidt ind og presset flade mod kroppen så ingen pigede former titter frem.
Rikke Lund Klüver og Emilie Morgenfrue har en fælles lidenskab. Sammen med de øvrige medlemmer af foreningen Otaku Batsu Aarhus på Trøjborg er de vilde med japansk popkultur. Og vilde i en sådan grad, at de klæder sig ud som manga-figurer og lever sig ind i figurernes personlighed og univers.
Fænomenet kaldes cosplay (costume roleplay) og er i princippet ikke anderledes end rollespil. Her er det bare figurerne fra de japanske manga-serier, der er i centrum, i stedet for orker og elvere. Modsat rollespillere mødes cosplayerne ikke i kamp, men for at vise deres kostumer og seje japanske merchandise frem og samtidig konkurrere om, hvem der er bedst til at opfører scener fra serierne.
"Når man er fan af noget i Japan, så er man VIRKELIG fan. De dyrker deres idoler intenst, blandt andet ved at klæde sig ud og opføre sig fuldstændig ligesom dem," forklarer Rikke

Pigekostumerne er ofte super lårkorte og skoleuniformsagtige og ikke specielt egnede til det danske vejr.

Pigekostumerne er ofte super lårkorte og skoleuniformsagtige og ikke specielt egnede til det danske vejr.

Ligesom Emilie møder hun ofte folk, der ikke forstår, at de ikke for længst er kommet ud over den alder, hvor de klæder sig ud.
"Men det handler jo ikke bare om at klæde sig ud, det er lige så meget et spørgsmål om fascination af den japanske popkultur sådan helt generelt. Der er mange forskellige stilarter inden for japansk popkultur, og mange forskellige subkulturer. Mange er også inspireret af japanske bands, som ofte har en helt speciel tøjstil. Det er lidt en oprørskultur, lidt i stil med punk, men mere afdæmpet," forklarer Emilie, der har elsket de japanske tegneserier længe inden, hun blev klar over, der var noget, der hed manga.
Kostumerne og det tilhørende manga-merchandise er herresvært at få fat i, især fordi pigerne både i højde og drøjde adskiller sig markant fra deres nipsede japanske ligesindede. Dertil kommer, at der kun er få steder på internettet, hvor det er muligt at købe kostumerne.
"Det er meget svært at få fat i et kostume. Herhjemme er der kun en enkelt butik i Vejle, der sælger kostumer, så det meste finde vi på internettet. Og selv der er der faktisk ikke ret meget at finde. Man skulle tro markedet var større, men der er faktisk ikke ret mange sites. Nogle ting er simpelthen umulige at finde i Europa," fortæller Emilie
De fleste af kostumerne syr de derfor selv. Rikke har syet flere af sine, og selvom det kan være svært, er det umagen værd.
"Der er helt klart størst opmærksomhed om de kostumer, man selv har lavet. Det er også ret fedt, hvis det samtidig lykkes at få fat i det rigtige merchandise."

Otaku Batsu Aarhus

Otaku Batsu Aarhus er et mødested for folk, der interesserer sig for japansk popkultur, især manga og anime. Manga er den japanske betegnelse for tegneserier. Tegnefilm i mangastil kaldes anime. Foreningen holder til i Trøjborg Beboerhus, Tordenskjoldsgade 31. Læs mere på www.obaa.dk.

Publiceret 12 June 2009 10:00