Soldat i krig:

Mødet med krigens dæmoner

Yakov Munkebo er en af de danske soldater, der har stået ansigt til ansigt med død, fattigdom og ødelæggelse i forskellige krigshærgede områder rundt omkring i verden. Læs her hans beretning om, hvordan det er at være soldat før, under og efter en krig

Af
Af Camilla Kjærgaard Olesen

Yakov Munkebo nægtede at gå til psykolog efter sine oplevelser i Kroatien i 1993.
"Jeg havde en drøm om, at jeg gerne ville være jagerpilot, og jeg ville ikke have "plettede" papirer, hvor der stod, at jeg havde været til psykolog", fortæller den 36-årige tidligere soldat.
Som de følgende år gik, fik han det bedre, og i slutningen af 90'erne fik han papirer tilsendt fra Den Danske Internationale Brigade - han ville opsøge sine spøgelser fra Kroatien og sendes ud i krig igen.
"Fra 1998 til 1999 overvejede jeg meget, om jeg var ved at være klar og moden mentalt og fysisk til at blive sendt af sted igen. Jeg besluttede, at jeg ville af sted", fortæller Yakov Munkebo, som var ovenpå i den periode.

Grænseoverskridende

Han kom til Kosovo i sommeren 2000. Frem til januar 2001 gik det hele fint, og han knyttede nære venskaber. Efter seks måneder havde han endnu ikke mødt sine spøgelser, men haft flere grænseoverskridende oplevelser. Men 29. januar 2001 kom han til at stå ansigt til ansigt med fortidens dæmoner. Det blev en dag, han aldrig glemmer. Sammen med tre af sine soldaterkammerater kørte han til en af de andre danske lejre i Kosovo. De fire gutter troede, at de kom til et færdselsuheld - i stedet frøs deres hjerter til is.
".... Det var en flok albanere, der hev og flåede folk ud af de forbipasserende biler. De var grove og hårdhændede og forlangte med høje råb og puf at se folks indentifikationskort. På den måde ville de kontrollere, om der skjulte sig serbere imellem de mange mennesker. Formålet var helt klart at finde disse og holde lynjustits og endelig afregning på stedet...."
I radioen fik de fire gutter at vide, at de skulle "egensikre" og bare overvåge situationen. De bemærkede ikke, at mørket var ved at falde på, men de mærkede hadet. De mærkede råbet om hævn, død og ødelæggelse. En bil fra OSCE (Organization for Security and Cooperation in Europe) kom kørende forbi. Men mængden på flere hundrede mennesker nåede at omringe den, før den standsede. En kvindelig tolk blev hevet ud af bilen. Hun var serber!.
"Før nogen kunne nå at gøre noget regnede slagene ned over hende. Vi prøvede at komme derhen, men før vi kunne nå hende, var hun blevet slæbt væk.... Senere fik vi besked om, at hun var død". Sådan skriver Yakov Munkebo i sin bog Krig tur/retur.

Gift og glad

Med den oplevelse fik han sine fortids krigsdæmoner ind under militærtøjet igen. Frem til 2003 var han på fire andre ekspeditioner. I efteråret 2003 slog det klik for Yakov Munkebo. Men denne gang var det ikke krigens oplevelser, der satte ind, men derimod forelskelse. Han mødte sin drømmekvinde. I løbet af det kommende halve år blev de gift, og hun blev gravid. Yakov Munkebo skulle dog af sted til Irak, imens hans datter stadig voksede i maven på hans kone.
"Jeg blev bange, da jeg var i Irak. Selv de mindste operationer skræmte mig. Jeg var et nervevrag, og jeg ønskede mig alle andre steder hen. Jeg havde pludselig en at komme hjem til - en jeg skulle være der for. Jeg bad om at komme hjem, fordi jeg var til fare for andre og mig selv. Min delingsfører ville dog ikke sende mig hjem. Han sagde: Min kone har også født et barn uden mig, så kan du vel også klare dig. Jamen, jeg er bange, forklarede jeg ham. Så må du mande dig op, svarede han. Det endte med, at jeg sagde, at hvis ikke han sendte mig hjem på en fredelig måde, ville jeg gå ud og gøre noget dumt, så de ville afskedige mig. Det lykkedes at komme hjem uden ballade".
Bedst som datteren var født og alt var godt i den lille, nye familie, gik det galt.
"Jeg vågnede om natten ved, at jeg sparkede, fægtede med arme og ben, skreg og havde mareridt. Jeg begyndte at se film for mig, om det jeg havde oplevet. Min situation blev værre, og jeg kunne ikke klare det mere".
Læs i næste uge sidste del af Yakov Munkebos beretning.

Yakov Munkebos bog

Yakov Munkebo har sammen med Helle Kolding skrevet bogen Krig tur/retur, udgivet på documentas i 2006.

Publiceret 18 May 2009 11:15