Benjamin Bro-Jørgensen fortalte om arbejdet i Klimabevægelsen Århus.

Benjamin Bro-Jørgensen fortalte om arbejdet i Klimabevægelsen Århus.

Dine bøffer koster klimaet!

Der var fuldt hus io Øst For Paradis, da filmen "Meat the Thruth" gav et foruroligende billede af kødproduktionens bidrag til den globale opvarmning

Af
Af Martin Hansen

Når du sætter tænderne i en god saftig bøf, så tænker du nok ikke over, at det har kostet klimaet dyrt, at denne 300 gram store fætter nu ligger på din tallerken.
Men det har det! Verdens kødproduktion er en enorm bidrager til den globale opvarmning. Det var hovedbudskabet i den hollandske film "Meat the thruth", som mandag aften blev vist i biografen Øst For Paradis. Filmen tiltrak så mange mennesker, at salen var helt fyldt.

"Vi havde ikke troet, at der ville komme så mange, men det er rigtig glædeligt, og det viser, at emnet er meget vigtigt," siger Benjamin Bro-Jørgensen, som er medarrangør og medlem af Klimabevægelsen Århus. Inden filmen begyndte, blev der serveret en vegetarret, som skulle underbygge pointen i filmen: At vi skal spise mindre kød, hvis vi vil gøre noget godt for klimaet.

Meat The Truth kan du læse mere om på filmens hjemmside meatthetruth.nl

Meat The Truth kan du læse mere om på filmens hjemmside meatthetruth.nl

Hvorfor er bøfferne skadelige?

Hvorfor er det, at præcis kød koster klimaet så dyrt. En af grundene er, at vi bliver flere og flere mennesker, som spiser flere og flere dyr. Der skal plantes afgrøder, så vi kan fodre de køer, kyllinger og svin, som vi spiser.
Derfor fælder man store regnskovsområder for at få plads til kæmpemarker med afgrøder, som bruges til foder, der senere sendes til de rige lande. At regnskoven fældes er en katrastrofe, fordi de mange træer optager meget af den CO", som vi udleder. Derfor er en stigende kødproduktion og en skrumpende regnskov en katastrofe for klimaet.

Og dette er bare en af de mange negative konsekvenser af kødproduktion. Da filmen var slut blev den debatteret i grupper mellem de mange, som var mødt op. Nogle var allerede vegetarer, mens køspiserne havde fået en del at tænke over.

"Vi anede ikke, det hang sådan sammen," var der flere der sagde.

Martin, som er vegetar, fortalte, at det ikke kræver så meget at holde op med at spise kød.
Foto: Martin Hansen

Martin, som er vegetar, fortalte, at det ikke kræver så meget at holde op med at spise kød. Foto: Martin Hansen

Connie ved det godt!

Arrangør Benjamin Bro-Jørgensen fortalte, at Klimabevægelsen Århus har haft et kort møde med klimaminister Connie Hedegaard, og de gjorde hende opmærksom på problemet.
"Hun ved godt, men hun tør nok ikke sige det alt for højt. Det er et sprængfarligt stof, fordi så mange danskere spiser så meget kød," sagde Benjamin Bro-Jørgensen. Næsten alle i salen var eneige om, at der skal meget mere oplysningen om kødproduktionens indflydelse på klimaet. Der var også lidt håb at spore midt i de foruroligende oplysninger.

"Her har vi som forbrugere egentlig en stor magt. Vi kan simpelthen bare spise lidt mindre kød," lød det i salen.

Der var fuldt hus i Øst For Paradis til filmen

Der var fuldt hus i Øst For Paradis til filmen "Meat the truth" Foto: Martin Hansen

Publiceret 24 February 2009 10:00