Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Debat: Lad os hygge os foran brændeovnene i Aarhus

Af Jakob Søgaard Clausen, 1. suppleant til Aarhus Byråd for Dansk Folkeparti 

Vi går lysere tider i møde, og dagene bliver med hastige skridt længere og længere. Men aftenerne er stadig lange, mørke og kolde. Og det er som om, at det er ekstra mørkt og koldt i år, hvor myndighederne anbefaler, at vi holder os mest muligt hjemme. Mange tænder naturligt op i brændeovnen og lader dens knitren og varme skabe lidt hygge i de aarhusianske hjem. 

Men det skal snart være slut med at tænde op i brændeovnen, hvis det står til SF i Aarhus Byråd. Til byrådsmødet onsdag 20. januar skulle byrådet nemlig tage stilling til et forslag fra SF om at forbyde afbrænding i brændeovne. Godt nok kun om natten i første omgang, men partiet lagde ikke skjul på, at de gerne så forbuddet udvidet, når lovgivningen tillader det. 

I Dansk Folkeparti mener vi, at forbud er den helt forkerte vej at gå. Vi anerkender naturligvis, at brændeovnene forurener, og at de udgør en sundhedsrisiko. Det er alvorligt og et problem, som kræver handling.

Vi tror bare ikke på, at forbud er den rette vej at gå. Først og fremmest er det svært at se, hvordan forbuddet overhovedet skal virke i praksis. For hvem skal kontrollere det og hvordan?

Når forbuddene rykker ind i villahaverne, så rykker den dårlige stemning også med. For det er ikke nemt at gennemskue, om det er hr. Jensens brændeovn, hvor den sidste røgpartikel ikke har forladt skorsten, når uret siger nat, eller om det er fru Olsens.

Lad os i stedet se på andre løsninger. SF foreslår blandt andet også en skrotningsordning. Det er rigtig godt. Gulerod frem for forbud. Den tidligere regering satte eksempelvis med Dansk Folkepartis støtte 46 millioner kroner af på finansloven til en skrotningsordning. De penge er brugt, og over hele landet er gamle brændeovne blevet skrottet eller udskiftet til nye modeller, som forurener væsentlig mindre. Den model kan vi måske kopiere i Aarhus.

Oplysning er et andet og vigtigt redskab. Lad os da oplyse noget mere om, hvordan man bedst muligt fyrer op, og hvordan det sker til mindst mulig gene for omgivelserne.

Vi lever heldigvis også i en tid, hvor hver dag byder på nye og spændende teknologiske løsninger. Brændeovnsproducenterne udvikler hele tiden nye og mere moderne og miljøvenlige brændeovne. Der er allerede gang i udviklingen af brændeovnsfiltre, som - om ikke helt, så stort set - reducerer brændeovnenes skadelige udledning. Så hvis vi endelig skal til at stille yderligere krav til kommunens mange brændeovnsejere, så skal det da være i form af krav om nye filtre i de områder, hvor forureningen viser sig værst. 

Så lad os droppe forbudstankerne og i stedet sætte vores lid til oplysning og teknologien, og lad hyggen blive i de aarhusianske hjem.

Publiceret 28 January 2021 09:12