Sander Jensen, byrådsmedlem for SF, ønsker, at udvide åbningstiden for byens stofindtagelsesrum.

Sander Jensen, byrådsmedlem for SF, ønsker, at udvide åbningstiden for byens stofindtagelsesrum. Foto: Kristian Buus

Debat:

Hjælp narkomaner i Aarhus - også efter klokken 15

Stofindtagelsesrummet redder menneskeliv og skåner byen for brugte kanyler og utryghed. Det er dog kun åbent 8.00-15.00. Derfor vil SF udvide åbningstiden med nyt byrådsforslag

Sander Jensen, byrådsmedlem (SF) og formand for social- og beskæftigelsesudvalget

I 00’erne boede jeg på Nørre Alle, hvor der nærmest hver måned var en lægeambulance med udrykning, hvor der blevet behandlet for en overdosis i en gård eller port. Det var også her, hvor jeg flere gange forstyrrede narkomaner, der fixede i vores vaskekælder. Det var tiden, før vi fik stofindtagelsesrum – eller fixerum, som det også bliver kaldt.

For desværre er der en gruppe af mennesker i Aarhus, der har en dyb afhængighed af hårde stoffer. For år siden var de netop tvunget til at fixe i opgange, baggårde eller parker. I dag har vi heldigvis et stofindtagelsesrum på Kalkværksvej på Sydhavnen samt et sundhedsrum, hvor man kan få eksempelvis sårpleje og forebygge sygdomme. Det er rigtig godt, fordi det redder menneskeliv, når der er sundhedspersonale til stede.

(Artiklen fortsætter under podcast-playeren)

Lyt til Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om hjemløse Allan Jensen

Desværre har stofindtagelsesrummet kun åbnet fra kl. 8.00 til 15.00. Og man indtager altså også stoffer både før og efter åbningstiden, for afhængigheden lurer døgnet rundt.

Derfor har SF stillet forslag i byrådet om at udvide åbningstiden. Det skal selvfølgelig ske i dialog med brugerne, socialforvaltningen og Kirkens Korshær, der til daglig kyndigt driver rummet. Vi foreslår også, at der i højere grad skal tilknyttes sundhedsfagligt personale og en misbrugsmedarbejder.

Et stofindtagelsesrum er også med til at åbne for, at mennesker med afhængighed af stoffer kan få hjælp til at komme ud af misbruget. Brugerne kan og skal ikke tvinges i behandling, for så bliver de skræmt væk. Men de skal vide, at vi som kommune altid står klar til at tage imod, hvis og når de vil forsøge at bryde ud af deres afhængighed.

Der er omtrent 150 brugere af rummet, og der er mellem 1.500 og 1.700 stofindtag om måneden. Man kan levende forestille sig, hvis alle de stofindtag blev udført i det offentlige rum som i opgange, vaskekældre eller legepladser. Derfor har vi brug for et stofindtagelsesrum for at skabe en bedre hverdag for de mest udsatte aarhusianere, også efter kl. 15.00.

Publiceret 20 January 2021 07:15