Claus Thomasbjerg, byrådskandidat for SF.

Claus Thomasbjerg, byrådskandidat for SF. Pressefoto

Debat: Aarhus har skåret ned på socialpsykiatrien, men det er sindssygt dyrt at spare på psykiatrien

Af Claus Thomasbjerg, byrådskandidat (SF), Skovhøj 4, 2. tv., 8361 Hasselager

Dagen før nytårsaften blev en pædagog dræbt på et bosted for psykisk syge i Odsherred. Det er en tragedie for den dræbtes familier, venner og kollegaer. Men det er også en tragedie for alle de psykisk sårbare mennesker, der ikke får den hjælp, de har behov for.

Det gælder for dem, der er så psykotiske, at de er farlige for sig selv og deres omgivelser. For dem som er selvmordstruet. For de mange børn, som vokser op med psykisk syge forældre. Og for alle dem som på grund af et svigtende mentalt helbred har svært ved at håndtere livets krav og udfordringer. 

Den voldsomme hændelse i Odsherred understreger endnu engang, at der er et kæmpe behov for flere tilbud og ansatte i socialpsykiatrien med de rette faglige kompetencer. Det gælder også i Aarhus. Her er der de seneste mange år skåret ned på socialpsykiatrien, samtidig med at folk bliver udskrevet fra psykiatrisk hospital, før de er færdigbehandlet. Der er blandt andet også skåret ned på antallet af væresteder, samtidig med at der er blevet flere hjemløse. Og hjælpen til børn med psykisk syge forældre kommer alene fra private fondes midlertidige projektmidler. 

Men det er rigtigt dumt at spare på psykiatrien. For ud over de meget store menneskelige omkostninger, er det rigtigt dyrt for kommunekassen i Aarhus. Et nyt forskningsstudie lavet på Aarhus Universitet viser, at angst, depression og skizofreni årligt koster det danske samfund cirka 60 milliarder kroner. Omkring 80 procent af beløbet skyldes, at mange psykisk syge og sårbare ikke er i beskæftigelse, og aldrig har gjort deres uddannelse færdig.

Omkostningerne på 60 milliarder kroner overstiger klart de udgifter til psykiatribehandling og tilbud, der sikrer, at langt flere patienter er trygge, i trivsel og har muligheder for et godt liv med en psykisk lidelse. Her vil mange tilmed komme i uddannelse og job og skabe sig en tilværelse med langt større livskvalitet.

Jeg mener, at fokus skal ændres fra, hvad det koster at behandle psykisk syge og sårbare borgere i Aarhus, til hvad det koster at lade være. Det kræver handling. Handling, hvor staten, regionerne og kommunerne sammen sikrer et langt bedre og sammenhængende behandlingsforløb, hvor svingdørspatienter er fortid, og den kommunale socialpsykiatri har ressourcerne til at sikre flere en bedre mental sundhed. Alt andet er umenneskeligt og sindssygt dyrt økonomisk.

Publiceret 06 January 2021 08:10