Jakob Søgaard Clausen.

Jakob Søgaard Clausen. Pressefoto

Debat: Fem drab i Aarhus i år - bandemedlemmerne skal jagtes dag og nat

Af Jakob Søgaard Clausen, 1. suppleant til Aarhus Byråd for Dansk Folkeparti 

Mens 2020 for langt de fleste danskere har budt på aflysninger, hjemmearbejde og mindre social kontakt, så er der andre, som har været langt mere aktive. De kriminelle bander, som især hærger i det vestlige Aarhus, har ikke holdt sig tilbage. 

I 2020 er der ifølge Østjyllands Politi blevet begået intet mindre end fem drab, som alle kan relateres til bandemiljøet. At fem mennesker er blevet dræbt på åben gade i Aarhus i løbet af et enkelt år ildevarsler en ny virkelighed. 

Det er en virkelighed, som vi kun kender til fra amerikanske film og serier, men som de senere år er rykket tættere på os i andre europæiske lande med Sverige som et skrækeksempel på, hvor galt det kan gå. 

De fleste af os betrygger os nok ved, at banderne trods alt primært bekriger hinanden. 

Men deres konflikter udspiller sig ofte på åben gade, og der kan sagesløse aarhusianere hurtigt komme i krydsilden. Det skete eksempelvis i juni 2017, hvor en kvinde i Åbyhøj pludselig fik to bandemedlemmer på bagsædet, som truede hende til at agere flugtbilist. 

Hertil kommer, at banderne ernærer sig ved omfattende kriminelle aktiviteter, som ofte går udover ganske almindelige danskere, ligesom danske love og regler ikke er i høj kurs ved bandemedlemmerne. Når man som bandemedlem ikke har nogen kvaler ved at skyde efter rivaler på åben gade, så ser man givetvis heller ikke den store fornuft i at overholde fartgrænserne eller holde for rødt. 

Kort sagt skaber banderne utryghed i vores dagligdag. 

Men bandernes voldelige konflikter tærer også på vores fælles samfundskasse. 

Politiet bruger mange ressourcer på at overvåge, bekæmpe og opklare de forbrydelser, som banderne begår. Og de mange bandesager resulterer ofte i retssager, som også kræver mange ressourcer. Se bare på sagen med 14 mænd, som har kørt i en specialindrettet retssal på Paludan Müllers Vej med massiv politibevogtning. 

Den slags koster samfundet millioner af kroner. Penge som vi i stedet kunne bruge på at skabe et nærværende og tilstedeværende politi i hele landet. 

Derfor skal kampen mod banderne intensiveres nationalt såvel som lokalt. 

Bandemedlemmerne skal jagtes dag og nat fra samtlige offentlige instanser, indtil deres liv er så surt, at de selv retter ind eller finder et andet land at være i. Kommunen skal sætte foden ned for deres misbrug af offentlige ydelser. Boligforeningerne skal smide dem ud af deres almene boliger. Selv p-vagterne må på banen for at udskrive p-bøder, så snart bandemedlemmernes muskelbiler holder uden for p-båsen. Vi skal ikke acceptere bandernes hærgen, og derfor skal de have kamp til stregen. 

Publiceret 05 January 2021 06:59