Jesper Kjeldsen ønsker et forbud mod fyrværkeri.

Jesper Kjeldsen ønsker et forbud mod fyrværkeri. Pressefoto

Debat: Det er på tide, vi forbyder fyrværkeri

Af Jesper Kjeldsen, byrådskandidat til Aarhus byråd (S)

Jeg elsker traditioner, ritualer og fest. Julen og nytåret er en smuk tid. Det er aftener med gode venner, familie og alle dem, vi har kært. Til nytår mindes vi året der gik, og vi byder nye tider velkomne. Det gør vi, når de mange flotte farver pryder nattehimlen. For fyrværkeri kan virkelig være flot.

Her stopper den romantiske tanke dog brat. For når vi drikker os hønefulde og spreder tungmetaller ud over hele nattehimlen, bydes nye tider ikke velkomne. Vi dvæler i stedet ved en halvsnalret fortid, og vi mister kursen på den ellers bæredygtige sti, vi er på vej nedad. Vi skal rette kursen op - prioritere vores klima og natur. Fyrværkeriet skal droppes.

Fyrværkeriet er fyldt med meget andet end blot krudt. Tjek blot Kendditklima.dk: Eksempelvis bruges kobber til at opnå den blå farve, man får rød ved at afbrænde strontium eller lithium, og barium kan enten brænde hvidt eller meget lysegrønt. Alle disse er tungmetaller.

Skadelige tungmetaller som litium er også i batterier. Og batterierne sorterer vi ud af vores affald, fordi vi godt ved, at det ødelægger vores grundvand. Lad os gøre det samme med fyrværkeri.

Miljøhensynet er ikke det eneste, som taler for et forbud mod fyrværkeri. Jeg vil gerne understrege, at det der fyrværkeri slet ikke er fremmed for mig. Som teenager har jeg solgt fyrværkeri. Jeg er uddannet fra beredskabet som festfyrværker, så jeg har stået for min del af scenefyrværkerier. Udover det har jeg sågar også stiftet bekendtskab med endnu en bagside af fyrværkeriet. Mine hænder tog nemlig skraldet for mit ansigt til nytåret 1999, da en raket sprang i ansigtet på mig.

Så set oppefra, hvad er det helt præcist, vi har gang i 31. december hvert år?

Både miljøbelastningen og sikkerheden taler imod fyrværkeriet. Når vi drikker os fulde og lader raketterne suse om ørerne på os selv, vores børn og dyr, gør vi det kun, fordi det er 'noget vi plejer'. Anden mening er der ikke med galskaben. I de seneste tre år er minimum 54 børn blevet skadet, når vi lader skyen af tungmetaller fra raketter dække nattehimlen nytårsaften. Blot for at de skal nedfalde og ødelægge vores miljø. 

Og så har vi slet ikke engang talt om overforbrug, arbejdsforhold på kinesiske fyrværkerifabrikker og brandtilfælde. 

Så venner, fyrværkeri i private hænder giver ingen mening. Om du leder med lys og lygte, er der ikke andet end det halvsnalrede argument 'det plejer vi at gøre', som kan retfærdiggøres. Vi skal finde nogle nye traditioner. Vi har rigeligt med muligheder. Lysshow, lasershow, lanterner, musik, fællessang og så videre.

Alle disse er i mine øjne bedre alternativer end øjenskader, skadelige tungmetaller og skræmte dyr. Som sagt i indledningen kan fyrværkeri være fantastisk smukt, men overlad det til de professionelle fyrværkere, så der er styr på både sikkerhed og miljø. 

Lad os have en fantastisk nytårsaften, fortsætte den bæredygtige kurs og alle byde nye muligheder velkommen i det nye år.

Godt nytår til jer alle.

Publiceret 30 December 2020 06:00