Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Debat: Forældre ved bedst, hvornår deres barn er klar til skolestart

Af Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune

Som forælder er du den, der kender dit barn allerbedst. Derfor er jeg glad for, byrådet har støttet mit forslag om, at aarhusianske forældre fremover skal have bedre muligheder for at udsætte deres barns skolestart. Forældrenes stemme er nemlig den allervigtigste, når vi beslutter, om et barn vil have godt af et ekstra år i børnehaven eller ej.

Siden 2010 er andelen af aarhusianske børn, der starter senere i skole, faldet fra 13,1 til 6,2 procent i 2019. Jeg tvivler på, at det store fald skyldes, at vores børn er blevet mere skoleparate de sidste ti år. Derfor ændrer vi nu tilgang, så skoleledere som udgangspunkt skal imødekomme, hvis forældre ønsker at skubbe skolestarten et år. Det vil betyde, at færre børn starter i skole, før de er klar og dermed risikerer at få en svær start på livet som skoleelev. Et ekstra år i børnehaven kan være med til at gøre børnene mere modne og klar til en god skolestart. Det er givet godt ud, når vi ved, langt størstedelen af de børn, der får udsat skolestarten, er født i årets sidste måneder.

Jeg er glad for, forslaget har mødt stor opbakning fra både Autismeforeningen, ABA-foreningen og Århus Forældreorganisation. Også hos Århus Lærerforening og Skolelederforeningen har jeg mødt anerkendelse for forslagets intention.

God dialog mellem dagtilbud, skole og forældre er stadig fantastisk vigtigt. Børn er forskellige, ligesom synet på dem kan være, men det afgørende er her, at forældre som udgangspunkt vil få imødekommet deres ønsker. Jeg tror på, der nu vil være mindre konflikt, mere forståelse og færre bump på vejen til en bedre skolestart for vores børn.

Publiceret 17 December 2020 15:00