Thomas Møller er gruppeformand for 3F Aarhus Rymarkens grønne gruppe.

Thomas Møller er gruppeformand for 3F Aarhus Rymarkens grønne gruppe. Pressefoto

Debat: Østjyske gartnerier dumper lønnen og ødelægger det for andre

Af Thomas Møller, gruppeformand, Grøn Gruppe, 3F Aarhus Rymarken

Hvor er samfundssindet og ansvaret for vores samfundsmodel, når gartnerier med urent trav gør det svært for de øvrige i branchen og alle de ansatte?

I en tid, der er svær for langt de fleste, bliver vi bedt om at vise samfundssind og passe på hinanden – også når det kommer til vores arbejdsmarked.

Vi kan se, hvor vigtig fagbevægelsen er, når trepartsaftale efter trepartsaftale bliver indgået for at holde hånden under arbejdsmarkedet, den danske model – vores alle sammes sikkerhedsnet.

Derfor gør det også ondt, når virksomheder på tværs af brancher vælger at besværliggøre det for deres retskafne kollegaer og konkurrenter.

Er vi nået dertil, hvor man bliver belønnet for at drive en virksomhed, der nægter at sikre dets ansatte trygge løn- og arbejdsvilkår – særligt i en ekstra sårbar tid? Er det ikke netop nu, at vi skal stå sammen?

Eksemplerne på for eksempel gartnerier, der blæser på overenskomster og reducerer de ansattes rettigheder og tryghed, er mange.

For mig er det sager, som dem fra Gartneri Møllegården på Fyn og Gartneri Nymarken i Malling, hvor systematisk løndumping ned til 75-80 kroner i timen via entreprisemodeller – som i korte træk er brugen af underentreprenører, der hele tiden lukker, men opretter nye cvr-numre i nye navne, så de ansatte fortsat kan arbejde til godt det halve af, hvad de skulle have i løn.

Og lige nu er jeg alvorligt bange for, at der kommer et nyt gartneri på listen over steder, der presser de gartnerier, som tager ansvar for deres ansatte og deres løn- og arbejdsvilkår.

En kold aften, kun få dage op til juleaften 2019 modtog jeg den kedelige besked, at Gartneri Rosa i Sabro – en mangeårig østjysk virksomhed med mange ansatte – var gået konkurs.

En forfærdelig nyhed op til jul for alle, der havde med Gartneri Rosa at gøre. Vi, Grøn Gruppe hos 3F Aarhus Rymarken, fik hurtigt fat i medlemmerne og lagt en plan samt sikret den videre økonomiske proces, der gjorde, at de trods en utrolig svær situation lige før jul kunne have mest mulig ro i maven juleaften.

Herfra fulgte et måneder langt forløb i forhold til at få hentet de penge hjem, som de ansatte var berettigede til.

Det sidste kapitel i forhold til Gartneri Rosa og de penge, som dets ansatte havde ret til, blev skrevet i juni måned 2020.

Men gartneriet åbnede igen en måned efter konkursen - 22. januar 2020 med nyt navn (AE Roses ApS) og sønnen som ejer. Desværre vil den engang så anerkendte arbejdsplads ikke længere tage ansvar for dets ansatte og deres løn- og arbejdsvilkår. Nogle af dem, der måtte vinke farvel til deres arbejde lige op til jul, er tilbage igen, men deres rettigheder må de stadig se langt efter. For selvom der er sendt overenskomstkrav for anden gang, er der ikke en aftale for gartneriet og dermed deres ansatte. Hvilket har resulteret i en konflikt pr. 25. september 2020.

Jeg håber, at ejeren – ligesom jer – får øjnene op for, hvor galt det står til, når nogen underminerer arbejdsmarkedet og vores alle sammes sikkerhedsnet. Rettigheder og tryghed skal ikke tilsidesættes for enkeltpersoners egne motiver.

Så råb op, stil krav – også til gartnerierne – støt op om dem, der vil den danske model.

De retskafne gartnerier har ikke fortjent at blive trukket med ned!

Publiceret 29 September 2020 13:15