Lykke Valentin Kristiansen, næstformand, Verdens Skove

Lykke Valentin Kristiansen, næstformand, Verdens Skove

Debat: Aarhus Kommunes klimaregnskab er misvisende

Af
Lykke Valentin Kristiansen, næstformand, Verdens Skove

Sebastian Jonshøj, formand, Danmarks Naturfredningsforening Aarhus

Med store plakater i bybilledet har Aarhus Kommune tidligere forkyndt, at vi er 'halvvejs i mål' med kommunens klimaindsats. Aarhus Kommune har et grønt mål om at blive CO2-neutral i 2030. Klimaneutralitet om kun 10 år i en by med tusindvis af fossildrevne biler og et højt energiforbrug er da bestemt ambitiøst.

At vi er halvvejs i mål, er vi i Verdens Skove og Danmarks Naturfredningsforening dog ikke enige med Aarhus Kommune i. Den hidtidige 'CO2-reduktion' er i høj grad bundet op på klima-myten om biomassens 'CO2-neutralitet'. Aarhus Kommune har erstattet kul med biomasse fra skoven, især amerikanske træpiller til Studstrupværket. Importerede træpiller regnes automatisk som ’CO2-neutrale’ hvor de brændes. Dermed bliver udslip af CO2 i Aarhus' klimaregnskab på næsten magisk vis til et stort rundt nul. Sådan kommer man altså 'halvvejs i mål'. Det sker, selvom enhver kan sige sig selv, at der kommer CO2 ud af skorstenen, når træpillerne brændes.

Biomasse er ikke en bæredygtig energikilde, og 'rigtige' vedvarende energikilder som sol og vind udgør ifølge kommunens egne opgørelser kun små to procent af kommunens energiforbrug. Der er lang vej, før kommunen kan fejre sig selv med en 50 procent reduktion af CO2-udledningen.

At der på trods af Ørsteds grønne løfter er en skyggeside ved træpille-eventyret, er nu blevet tydeligt. I et brev fra 17 amerikanske miljøorganisationer fra Sydstaterne i USA til borgmester Jacob Bundsgaard åbenbares en mørkere historie om de træpiller, der brændes i Aarhus. De amerikanske NGO'er beretter om bagsiden af medaljen ved Aarhus' import af amerikansk biomasse.

Træpillerne fra USA lægger yderligere pres på hårdt prøvede amerikanske skove, hvor naturen lider overlast. De mener, at dette er en historie, der fortjener at blive hørt i Aarhus. Det er vi i Danmarks Naturfredningsforening og Verdens Skove helt enige i. Hvordan kan vi i Aarhus være ’halvvejs i mål’, hvis byens efterspørgsel efter træpiller efterlader et spor af ødelæggelse i amerikanske skove og i det skjulte belaster klimaet?

Skal vi nå klimamålet, må vi for alvor få rullet vedvarende energikilder som geotermi, solenergi og varmepumper ud i Aarhus' energiforsyning - og lad os samtidig få udfaset biomassen.

Publiceret 30 June 2020 08:26