Steen Thomsen, DF, stemte imod flertallet i sagen om fordeling af elever på de østjyske gymnasier.

Steen Thomsen, DF, stemte imod flertallet i sagen om fordeling af elever på de østjyske gymnasier. Pressefoto

Læserbrev: Ny gymnasieaftale er tåbelig

Flere hundrede gymnasieelever får ikke deres 1. prioritet opfyldt

Af
Steen Thomsen

Regionsrådsmedlem, DF

Sundgårdsvej 22

8700 Horsens

Et flertal i regionsrådsrådet har dikteret, at syv populære og velfungerende gymnasier hver mister en klasse. Fire af disse gymnasier mistede endda også en klasse sidste år. Det er en voldsom reduktion, og det er ikke fordi, disse gymnasier mangler ansøgere, for de har ventelister. Men et flertal i regionsrådet vil desværre sende de kommende gymnasieelever til Viby, Langkær i Tilst og Aarhus Tech gymnasium City. Selvom der er plads på de øvrige gymnasier.

Sidste år havde kun 11 elever søgt til gymnasiet på Aarhus Tech i City, og de 11 elever har nu flyttet gymnasium, og derfor går der i dag ingen elever på dette gymnasium. Men i stedet for at lukke tilbuddet, som ingen ønsker, så laver man nu tre klasser på City og reducerer kapaciteten på de populære gymnasier.

Dermed får flere hundrede kommende elever hverken deres 1. eller 2. ønske opfyldt. De bliver i stedet sendt til City, Tilst og Viby.

De 15 gymnasier i Aarhus og omegn havde endda selv fundet en god løsning, der ikke indebar kapacitetsbegrænsninger og samtidig tog hensyn til elevsammensætningen, så fremtidige 1.g-klasser maksimalt ville få 10 procent elever fra udsatte boligområder. 13 ud af de 15 gymnasier bakkede op om denne aftale, der både ville have imødekommet elevernes ønsker og samtidig havde fordelt elever fra udsatte boligområder ud på byens gymnasier.

DF, LA, K støttede gymnasiernes eget forslag. Men flertallet i regionsrådsrådet tromlede henover flertallet af gymnasierne.

Det betyder, at flere hundrede kommende gymnasieelever til sommer ikke får deres ønsker opfyldt. Regionsrådet forventer, at det kommer til at gå ud over ikke mindre end 387 elever. Gymnasierne selv forventer, at der bliver tale om op mod 600 skuffede elever, når der også tages højde for sidste års klasse-nedsættelser. Dette vil svar til at 28 procent af ansøgerne i Aarhus flyttes væk fra deres førsteprioritet.

Uanset om det er 387 eller 600 skuffende elever, så er der tale om en tåbelig beslutning. Når kun 11 søgte ind på Aarhus City, forstår vi ikke, at der partout skal sendes elever hertil, ved at populære og velfungerende gymnasier skal reducere klasser, afskedige personale og afskære kommende elever fra deres 1. prioritet.

Publiceret 30 January 2020 00:00