Lars Boje Mathiesen er folketingskandidat i Østjylland for Nye Borgerlige.

Lars Boje Mathiesen er folketingskandidat i Østjylland for Nye Borgerlige. Pressefoto

Læserbrev: Økonomisk bombe under Letbanen

Lars Boje frygter, at nedlæggelse af regionerne vil få katastrofale konsekvenser for Letbanen og Aarhus Kommune

Af
Lars Boje Mathiesen

folketingskandidat

Nye Borgerlige

spidskandidat i Østjylland

Når VLAK-regeringen og DF vil nedlægge regionerne, så betyder det også nedlæggelse af regionens ejerskab af Letbanen. Det står beskrevet i aftaledokumentet om sundhedsreformen, at ejerskabet af letbanen skal overgå til Aarhus Kommune og altså ikke staten.

Det er en ret smart lille finte, som blot fylder en linje, men som har katastrofale konsekvenser. Dette vil nemlig give en ny potentiel ekstra kæmperegning til Aarhus Kommune på 60 millioner kroner om året.

Derfor bør regeringen og Dansk Folkeparti ganske enkelt give et svar: Vil staten nu fremover dække halvdelen af underskuddet på Letbanen?

Letbanen er budgetteret til at give et årligt underskud på 110-120 millioner kroner. Jeg har dog en stærk mistanke om, at det bliver væsentlig højere. Underskuddet bliver for nuværende delt mellem Aarhus Kommune og Region Midt, men denne aftale forsvinder med nedlæggelse af regionerne.

Midttrafik har allerede måtte lave besparelser på andre ruter, og med denne ændring vil der potentielt skulle findes 60-70 millioner ekstra på den kollektive trafik i Aarhus Kommune. Men det er ikke realistisk at kunne finde 60 millioner mere på andre busruter, og derfor vil man skulle finde pengene andre steder i kommunen.

Så hvis staten fastholder ikke at ville betale, må borgmesteren og byrådet give borgerne nogle svar på, hvor pengene skal komme fra.

Jeg vil gerne opfordre trafikminister Ole Birk Olesen og partierne bag sundhedsreformen til at være ærlige overfor vælgerne inden valget, da vi som østjyder ikke kan være tjent med at leve med denne uvished.

Publiceret 03 April 2019 00:00