Modelfoto

Modelfoto

Læserbrev:

Børn i Aarhus skal ikke lære at ryge i skoletiden

Lokalpolitikere og Kræftens Bekæmpelse opfordrer skolebestyrelser til at sætte ind mod rygning i skoletiden

Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, Lone Bøgely, lokalforeningsformand Kræftens Bekæmpelse

Det går desværre den forkerte vej med unges rygevaner. Flere unge ryger ikke alene lejlighedsvis, men også ugentligt og dagligt. Samtidig er det alarmerende, at hver femte ryger under 18 år ifølge Kræftens Bekæmpelse har fået sin første cigaret i skoletiden. Altså ikke i fritiden – men i skoletiden.

Den udvikling vil vi gerne være med til at vende. Vi ønsker, at unge i Aarhus Kommune får de bedst mulige chancer for at klare sig godt i livet – også når det gælder sundheden.

Vi finder det samme mønster i Aarhus, som man ser på landsplan. Der er store forskelle skolerne imellem – men efter et dyk i tallene i 2013-2014 ser vi nu igen en tendens til, at flere unge ryger. Hver femte elev i 9. klasse i Aarhus har prøvet at ryge – efter 10. klasse er det hver tredje.

Derfor har vi sendt en fælles opfordring til alle skolebestyrelser i Aarhus Kommune til at sætte røgfri skoletid på dagsordenen. Vi ønsker, at bestyrelserne tager en grundig drøftelse af, hvordan rammerne og retningslinjerne omkring elevernes skoledag skal være i forhold til rygning.

Der er flere måder at gøre det på, og mange skoler er allerede godt i gang. Erfaringen er, at restriktive regler virker: Er reglerne stramme, begynder færre unge at ryge – og dem, der alligevel begynder, gør det senere. Et rygeforbud giver et kraftigt fald i antallet af unge, som begynder at ryge. Vi har tillid til, at I finder den løsning, som passer bedst hos jer.

Vi tror på, at det er mest effektivt, hvis skolebestyrelserne og dermed forældrenes repræsentanter bakker skolernes rygepolitik op.

Vi håber, at mange vil følge vores opfordring, så vi igen kan få bragt antallet af unge rygere ned.

 

 

Publiceret 05 February 2018 07:00