Modelfoto

Modelfoto

Debat:

Brug de sande eksperter i kampen mod social dumping

Af
Søren Andersen

kandidat til byrådet i Aarhus

SF

Den borgerlige regering presser på for yderligere udlicitering af kommunale opgaver. Det er ikke den vej, SF vil gå. Konkurser i hjemmeplejesektoren er advarsel nok.

I Aarhus byråd går Socialdemokratiet og den borgerlige fløj ind for udlicitering. I den situation har vi nogle klare krav til firmaerne: Uddannelsespladser til lærlinge, fuldtidsstillinger og løn- og arbejdsvilkår må ikke forringes.

Aarhus kommune vil som noget nyt bruge revisionsfirmaet PwC til at tjekke, at der ikke er tale om social dumping. Men er det nok? Vi tror det ikke. Striben af sager om social dumping på letbanen, på sygehus-byggeriet i Skejby og Forbrændingen i Lisbjerg viser, hvor udbredt social dumping er.

SF's fagklub i Aarhus mener derfor, at kontrolarbejdet også skal varetages af de sande eksperter: Fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Det er jo dem, der indgår overenskomster og har ekspertisen til at vurdere, om de overholdes. Derfor bør begge parter inviteres med i et samarbejdsudvalg med Aarhus Kommune. Et sådant samarbejdsorgan skal have ret til at se løn- og arbejdssedler og have fri adgang til bygge- og arbejdspladser. Det vil betyde en langt mere direkte kontrol. Desuden kender parterne hinanden og metoden fra voldgiftssager.

Social dumping underminerer lønmodtagernes job. Men social dumping er også en trussel på livet over for de danske arbejdsgivere, der gerne vil følge overenskomsten – men risikerer at blive udkonkurreret af udenlandske firmaers underbetaling.

Begge dele er helt uacceptabelt, derfor skal det nyvalgte byråd sikre, at de involverede parter er dem, der udfører kontrollen, ikke et revisions firma. Som byrådskandidat for SF vil jeg arbejde for sagen.
 

Publiceret 15 November 2017 13:00