Modelfoto

Modelfoto

Debat:

Sæt folkeskolerne fri, så de kan blomstre igen

Folkeskolerne bliver styret for stramt

Carolina Magdalene Maier, undervisningsordfører for Alternativet og Liv Gro Jensen, byrådskandidat for Alternativet Aarhus

Privatskolerne boomer, og folkeskolen fravælges oftere og oftere. Det er det billede, vi ser over hele landet, hvor næsten hver femte barn nu går i privatskole. Og i Aarhus ser vi desværre samme udvikling.

Vi har masser af gode folkeskoler i Aarhus, men det er tydeligt, at de slet ikke har ligeså gode og frie rammer som privat- og friskolerne. Lærerne er pressede på tid, stram økonomi og målstyring, og har ikke muligheden for at sætte deres faglighed i spil på så levende måder, som de drømmer om. Det kan og skal vi gøre bedre. For glade børn lærer bedst. Alle børn fortjener spændende, kreativ og lærerig undervisning, hvorfor det er afgørende, at vi giver folkeskolerne et ordentligt løft.
LÆS OGSÅ: Kortere skoledag og max 24 elever i klassen

I Alternativet mener vi, at vi skal sætte folkeskolerne fri. Fri til selv at bestemme, hvor lange skoledagene skal være. Fri til at prioritere forberedelse og tilrettelægge undervisning uden at skulle begrænses af striks, national målstyring. Fri til at vælge, om skolen for eksempel vil være karakterfri eller have flere kreative fag tilbage på skoleskemaet.

Vi skal værdsætte og udnytte de lokale forskelligheder, folkeskolerne har. Hvis Tilst Skole er beriget med musikalske lærere, eller Samsøgades Skoles lærerstab har masser af erfaring med køkkenhaver, skal de da have mulighed for at udnytte det i kreative og lærerige undervisningsforløb. Og i den bedste af alle verdener har lærerne også tid til faglig sparring, så de kan inspirere hinanden med eksempler på god praksis og udvikle nye ideer i et inspirerende, fagligt fællesskab. Forbundethed og udveksling mellem folkeskolerne har væsentlig betydning, så vi ikke kun sætter mangfoldigheden fri men også sikrer, at alle skoler har muligheden for at løfte sig og være et attraktivt tilbud for børn og forældre.
LÆS OGSÅ: Aarhus-skole gør op med søvnige elever
Vi ønsker at udvikle den aarhusianske folkeskole sammen med skolerne, eleverne og forældre. Men den brede politiske vilje mangler. På Christiansborg kæmper Alternativet alt, hvad vi kan, men hvis Aarhus Byråd også tager kampen op, kan det virkelig komme til at rykke noget. Derfor håber vi også, at Alternativet får sin grønne debut i byrådet, når der er kommunalvalg 21. november. Så vi kan få sat de aarhusianske folkeskoler fri.
 

Publiceret 08 November 2017 20:00