Aarhus Kommune: Der er for mange teatre, så et af dem kan spares væk

Aarhus Kommune har otte teatre på budgettet, og det er flere end de andre kunstarter har. Der skal spares, og pilen peger på Katapult, der så vil lukke.

Artiklens øverste billede
Kulturforvaltningen har foreslået at fjerne tilskuddet til Katapult, der i så fald må lukke. Otte teatre på budgettet er flere end de andre kunstformer har. Arkivfoto: Kenneth Koustrup
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Kulturforvaltningen skal spare, og da den bruger mere end 100 mio. kr. på driftstilskud til byens kulturinstitutioner, er det et oplagt sted. Det beløb svarer til over 60 procent af forvaltningens samlede økonomiske ramme.

Når man kortlægger kulturinstitutionerne, står der teater ni steder på kortet. Otte af dem får tilskud fra kommunen, og det er ifølge kulturchef Lars Davidsen for mange. Til sammenligning finder man kun tre af byens spillesteder på kortet.

»Vi giver tilskud til otte teaterscener, og når vi ser på kunst- og kulturlandskabet har teatrene de fleste scener i byen, derfor har vi foreslået en besparelse der. Vi vil ikke tage støtten til børneteatrene, fordi børnene i disse år er ramt af mistrivsel, så vi har set på de øvrige,« siger Lars Davidsen.

Han understreger i samme åndedrag, at spareøvelsen er en tvungen opgave, og at embedsmændene nøje har overvejet, om de skal bruge grønthøster-metoden eller gå med enkeltstående besparelser. Valget er faldet på det sidste.

Børn og dans er fredet

De tre børneteatre er altså fredet, og Aarhus Teater er udenfor betragtning, fordi det er et landsdelsteater, der er statsfinansieret. Det efterlader fire andre, hvoraf det ene er Bora Bora, der som byens eneste er et danseteater. Derfor står det heller ikke det for skud.

Den Åbne Scene er overvejende et sted, vækstlaget kan leje sig ind i for at udvikle nye stykker. Det får ifølge kulturforvaltningen så lille et tilskud, at det ikke fylder ret meget i regnskabet.

Opgang2 hører til på Brobjergskolen, men har ikke scenefaciliteter. Det er et turnéteater, der er flettet sammen med et dagtilbud for unge, Ungdomsspor.

Tilbage står ifølge forvaltningen Svalegangen og Katapult, der begge laver klassisk teater til det voksne publikum.

»Når vi ser på de to, er Svalegangen størst og et meget veletableret teaterhus. Katapult holder til i Godsbanens lokaler, der kan bruges af andre,« siger Lars Davidsen om valget af Katapult, som det sted, der mister sit driftstilskud. Dertil kommer, at huslejen måske skal sættes op.

»Det her er på ingen måde en kritik af Katapults eller andre teatres arbejde. Det er et forslag, og nu må vi se, om det bliver vedtaget,« siger kulturchefen.

Bora Bora og HeadQuarters i klemme

I forslaget står der også, at danseteatret Bora Bora kan rykke ind på Godsbanen, hvis Katapult forsvinder. Danseteatret har svært ved at se den gode idé i det, for lokalerne vil være alt for små til deres forestillinger. Det vil også betyde, at spillestedet HeadQuarters forsvinder, fordi det lejer sig ind hos Bora Bora. Også HeadQuarters er uforstående overfor forslaget.

Det har de fortalt til Århus Onsdag, som de seneste dage har bragt artikler om dem.

»Jeg har stor forståelse for, at de ikke lige nu kan se sig ind i det, men jeg har en tyrkertro på, at vi kan en finde løsning. Vi vil selvfølgelig gå i dialog med dem om hvordan, hvis rokaden bliver besluttet,« forsikrer kulturchefen.

Han forklarer, at etableringen af et børnekulturcenter på Brobjergskolen er besluttet, men at det ikke ligger fast, hvordan det skal realiseres. Bora Bora og HeadQuarters ligger i skolens Bygning C, der enten skal moderniseres for 40-50 mio. kr. eller rives ned. Forvaltningen forslår det sidste.

Sparekataloget er sendt i høring indtil 24. november. Først derefter tager politikerne stilling til forslagene.

En af Teater Katapults særkender er den tilbagevendende konkurrence i at fortælle de bedste historier: story-slam. Hvert år sender Katapult sin vinder videre i den landsdækkende konkurrence. Arkivfoto
Don Gnu er noget så sjældent som et morsomt og maskulint danseteater, der har eksisteret i mere end 10 år og holder til på Bora Bora. Arkivpressefoto

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.