Vokset op med landets bedste skuespillere: Lue Støvelbæk indtager scenen i Aarhus
Inspireret af sin kendte og prisvindende skuespiller-familie har Lue Støvelbæk aldrig været i tvivl om, at han ville gå scenens vej. Jobbet bringer ham til Aarhus, fordi han er vild med teksten til og instruktøren bag Teatret Svalegangens 'Den Store Brand'.
27-årige Lue Støvelbæk har vundet Lauritzens talentpris, været med i en række kendte tv-serier som ’Borgen’, ’Badehotellet’ og ’Herrens Veje’ og har i kraft af sin familie fået skuespillet ind med modermælken. Både hans forældre, Lars Mikkelsen og Anette Støvelbæk, og hans onkel, Mads Mikkelsen, er blandt Danmarks bedste og mest kendte skuespillere.
Nu indtager Lue Støvelbæk Teatret Svalegangen i ’Den Store Brand’, som er instrueret af Simon Boberg.
Det unge talent var ikke et øjeblik i tvivl, da han blev spurgt, om han ville være med, for han var ved at omkomme af grin, da han i 2019 oplevede Simon Bobergs humoristiske iscenesættelse af stykket ’Mr. Marmelade’.
»Jeg græd af grin, da jeg så stykket i Odense, hvor jeg er uddannet. Han har også stået for nogle readings med blandt andet det bedste nyskrevne stykke, jeg nogensinde har læst: ’Ilt’. Desuden kender jeg ham fra familiens omgangskreds. Så jeg vil gerne arbejde sammen med Simon,« siger Lue Støvelbæk, der møder Århus Onsdag efter en pressevisning på ’Den Store Brand’.
Det stykke byder på både brand, oversvømmelser og en meget dødelig feber. Så skuespilleren skal lige ud af kostumet, vrides for vand og tørres for blod, inden han igen er en ung, frisk fyr i ternet skovmandsskjorte.
Vi slår os ned i Svalegangens festuge-gadefest på nogle paller og baner af rullegræs. Lue Støvelbæk skyller dagens død og ødelæggelse ned med en danskvand og er så 100 procent til stede i dette interview.
»Jeg har det med at blive meget filosofisk, og så må du bare stoppe mig. Jeg vil forsøge at være meget konkret,« smiler han overbevisende, inden han vender tilbage til, hvorfor han bor og arbejder i Aarhus for tiden.
Jeg ikke ret meget nervøs, før de sidste par minutter, før jeg går på scenen. Jeg har aldrig set andet i min opvækst end folk, der står på en scene eller foran et kamera. Jeg er vokset op med det, og har set dem overleve hver gang.
Smukke Aarhus
»Teksten bag ’Den Store Brand’ er spændende, og udformningen af stykket elsker jeg. Vi skuespillere er fortællere, der aktiverer publikums fantasi, så historien foregår i deres hoveder, og de er medskabere,« forklarer han.
’Den Store Brand’ har premiere 10. september, så der arbejdes ihærdigt på Svalegangen i Rosenkrantzgade i disse dage. Heldigvis bor Lue Støvelbæk i en lejlighed over teateret, så der er ikke langt til jobbet. Det fylder meget, så han har lavet en aftale med sig selv om, at hans SKAL ud og gå en tur i Smilets By hver dag.
Indtil videre er det blevet til løbeture langs havnen og ud til Den Permanente, fordi »det er så vanvittigt smukt«. Drengen fra København har læst i Odense og arbejdet i en periode i Vendsyssel. Han føler sig godt tilpas i den aarhusianske studie- og kulturby med mange unge og masser af liv.
»For tiden går jeg hele tiden og tænker på stykket. Der er så mange ting, man kan lave om og gøre anderledes. Man kan sige replikkerne på 1.000 måder. Hvad nu, hvis jeg siger det sådan her? Jeg prøver at blive mere præcis. Og så prøver jeg at slippe kontrollen og bare være kreativ. At være til stede - sammen med publikum,« siger skuespilleren.
Det bliver i familien
Om han er nervøs?
»Det er jeg ikke ret meget før de sidste par minutter, før jeg går på scenen. Jeg har aldrig set andet i min opvækst end folk, der står på en scene eller foran et kamera. Og jeg har set dem overleve hver gang,« siger Lue Støvelbæk.
Han fik som 15-årig sin første lille rolle i ’Borgen’, hvor han spillede sin egen fars søn. Deres figurer blev skrevet med ind i den fjerde sæson, der blev sendt på DR tidligere på året, så da var han igen på skærmen.
Han har også i 2018 spillet hjemløs i ’Herrens Veje’, og siden 2019 har han været på rollelisten i ’Badehotellet’.
»Jeg kom med i ’Borgen’, da jeg gik i folkeskole, fordi de lige stod og manglede nogen i en fart til at par små scener, og jeg tænkte, at det var sjovt at prøve. De andre roller har jeg fået efter en casting, hvor jeg er blevet bedømt præcis som alle andre ansøgere,« forklarer han.
Ind imellem tv-serierne har han medvirket i filmene ’De forbandede år’ og dens opfølger. Dertil kommer en række teaterproduktioner blandt andet hovedrollen Romeo i ikoniske ’Romeo og Julie’ og et stykke, der er lavet over den populære tv-serie, ’Skam’.
Listen er allerede lang, selv om det kun er tre år siden, at Lue Støvelbæk forlod Den Danske Scenekunstskole. Og erfaringerne endnu flere.
»Jeg har fået lov til at lave mange gode ting og er klar på meget mere. På trods af at det også er hårdt, for man kommer ind imellem i den vildeste tvivl. Det sker også for min familie. Det sker for alle. Vi lever af andres bedømmelse, og det kan være hårdt, når man får negativ kritik, eller når der bliver stille mellem opgaverne,« forklarer skuespilleren det tveæggede sværd, som er hans lod.
Det får ham ikke til at tvivle på sit karrierevalg. Og han er fuldstændig enig med Simon Boberg om, at det er vigtigt at opføre et stykke som ’Den Store Brand’.
Jeg har fået lov til at lave mange gode ting og er klar på meget mere. På trods af, det også er hårdt, for man kommer ind imellem i den vildeste tvivl. Det sker også for min familie. Det sker for alle. Vi lever af andres bedømmelse, og det kan være hårdt, når man får negativ kritik, eller når der bliver stille mellem opgaverne.
Et nødvendigt stykke
»Stykket er utrolig nødvendigt at lave. Det konstaterer, at vi bliver nødt til at leve på en anden måde. Vi er for arrogante over for den verden, vi lever i. Vi skriver artikler og laver teater om verdens miljøudfordringer, men vi fortsætter alligevel, som om intet var hændt,« siger Simon Boberg.
’Den Store Brand’ er et moderne eventyr, der beskriver dejlige Danmark med bløde bakker, grønne græsgange og frodige marker. Idyllen afløses af en landsbys kamp mod naturkatastrofer og store klimaudfordringer, men det er ifølge instruktøren, Simon Boberg, ikke fremstillet dystopisk.
»Alt er skildret på en varm og hjertelig måde. Eventyret er en fantastisk form til at beskrive samtiden, så vi kan forestille os noget, der ikke findes. På en måde kan det minde om fortællingen om ’Titanic’. Skibet, som man mente ikke kunne synke, og som var bygget med den nyeste teknologi, gik alligevel ned. Men musikerne blev bare ved med at spille, og festen fortsatte, fordi ingen ville erkende, hvad der var ved at ske,« siger Simon Boberg ved pressefremvisningen af udvalgte scener.
Det begynder med en dejlig varm sommer, der udvikler sig til tørke. Fuglene falder døde ned fra himlen, jorden sprækker og høsten slår fejl.
»For bare tre dage siden stod der i Information: ’Den værste tørke i 500 år’,« læser Simon Boberg op fra nyhederne på mobilen.
»5. juni står der: Storme i Frankrig ødelægger vingårde og marker. I juli handler det om oversvømmelser i Europa,« fortsætter instruktøren, inden han overlader ordet til de fem skuespillere og musikeren på scenen.
Ikke kun elendighed
De bliver gennemblødte af storme, regn og oversvømmelser. Bygninger vasker væk, og lynet slår ned, så alle køerne i en stald dør. Derefter rammes befolkningen af en meget dødelig feber, hungersnød og den store brand, der sender dem på flugt.
På trods af al elendigheden lever menneskene med de vilkår, der er. De forelsker sig og livet går videre.
Det gør arbejdet på Svalegangen også, så de på en trods alt livsbekræftende måde kan vise os verdens udfordringer.