Comedy stortrives i Aarhus: Thomas Warberg gjorde byen til komiker-talenternes højborg
The Godfather of Aarhus Comedy, Thomas Warberg, grundlagde et stærkt miljø i Aarhus for nye talenter. De stortrives stadig med open mic på Alberts og Café Jorden, og for nylig fik byen endnu en klubscene.
Når stjernestandupperen, Thomas Warberg, bliver bedt om at godt råd til et nyt håbefuldt talent, er han ikke i tvivl om svaret:
»Flyt til Aarhus.«
Komikeren ved, hvad han taler om, for han går under tilnavnet The Godfather of Comedy Aarhus. Simpelthen fordi han i allerhøjeste grad har grundlagt miljøet, der i dag har ry for at være talenternes højborg.
»Jeg ville ikke tøve et øjeblik med at flytte tilbage, hvis min kæreste fik et job i nærheden. Jeg savner Aarhus. Fordi man ikke kan gå en tur på gaden uden at møde nogen, man kender. Og så sker der rigtig meget i et behageligt miljø, hvor de klogeste hoveder er samlet på grund af de længerevarende uddannelser,« siger Thomas Warberg til Århus Onsdag.
Selv var han var godt i gang med sin komikerkarriere, da kærestens journaliststudie i 2009 rykkede ham til Aarhus fra hovedstaden, hvor comedy havde fået et fast greb i publikum og byens scener. Men da han gjorde sit indtog i Smilets By var det til stort set ingenting - og så gik han i gang.
Jeg har gået i Taarnhøj-skolen og det har været afgørende for mig. Han tog imod os, skrev noter til os og var mentor og lærer for mig. Jeg ved ikke, om jeg var kommet videre, hvis jeg skulle begynde på de mere rå scener i København.
Søltoft, Gross og Mogensen
»Vi arbejdede hårdt for at få lov til at lave open mic på byens scener. Café Drudenfuss gav os en enkelt testaften, som skabte kø ud på gaden, men alligevel syntes ejerne ikke, at standup var deres tone. Andre steder fik vi hård konkurrence fra de faste Fernet Branca-aftner, så det var ikke nemt at komme ind,« forklarer Thomas Warberg.
»Men vi kom alligevel efterhånden igennem til mange steder, og det er afgørende, når man skal øve sig og udvikle sig. Vi gik fra Fair Bar til Waxies og derfra til Gemmestedet og Smagløs for at fyre den af. Det var fra en fyldt sal til kun otte alkoholikere i et lokale, så vi blev trænet i at klare det hele,« fortsætter komikeren, der ser det hele for sig, selv om han under denne telefonsamtale befinder sig på Vesterbro, hvor han bor i dag - det mest low key-sted, sønderjyden har kunnet opdrive på de kanter.
Thomas Warberg fik samlet byens talenter. Både dem, der var, og dem, der endnu ikke vidste, at de skulle være blandt dem, der får os til at skraldgrine. Det lykkedes for ham i en grad, så Aarhus i dag har status som comedy-talenternes højborg, og at miljøet stadig vokser sig større - senest med en ny klubscene i Storcenter Nord, Stand-up i Nord, som åbnede med fuldt hus for en måned siden.
»Jeg tænkte, at vi i København tabte mange talenter på gulvet. Da jeg debuterede på Comedy Zoo for snart 17 år siden, øvede jeg i årevis, kom to timer for tidligt, gik op og lavede mine to minutter - og så skete der ingenting! Jeg synes, at hele universet var forandret, men ingen andre så det. Min tanke i Aarhus var, at det kunne vi gøre bedre,« siger den erfarne komiker.
Han spottede byens talenter og rakte ud mod dem. De talte blandt andre Kasper Gross, Mikkel Rask, Jonas Mogensen og Ruben Søltoft, som i dag er store navne. I stedet for at slås om minutterne på scenerne inviterede de nye med og gav dem feedback på deres indsats.
Kong Warberg - The Godfather
»Jeg havde mest erfaring, så jeg bestemte ret meget, men jeg indførte et retfærdigt system, hvor man fik gode råd og gjorde sig fortjent til mere og mere tid. Hvis publikum hujede, når man gik af scenen, fik man flere minutter næste gang,« forklarer manden, der i dag har status som king of comedy i Aarhus.
»Warberg er The Godfather of Aarhus Comedy. Han startede miljøet,« siger Mahamad Habane, der er en af de nyere komikere, som har nydt godt af den Warbergske struktur på fordeling af scenetid og feedback fra værterne.
»Senere tog Jacob Taarnhøj over og har gjort miljøet til det, det er i dag. Jeg har gået i Taarnhøj-skolen og det har været afgørende for mig. Han tog imod os, skrev noter til os og var mentor og lærer for mig. Jeg ved ikke, om jeg var kommet videre, hvis jeg skulle begynde på de mere rå scener i København,« siger den aarhusianske komiker, der i år har travlt med at turnére landet rundt flere gange med sit første og meget roste one man show.
Kongerækken for komikerne i byen er som følger: Thomas Warberg, Kasper Gross, Jacob Taarnhøj, Simon Tang og nu Henrik Danielsen, der i dag er formand for foreningen Standup Comedy Aarhus.
»Vi har meget at takke Thomas Warberg for. Det var sikkert en svær opgave at samle miljøet i Aarhus. Han har båret mange åbne mics, fordi han kunne noget. Vores struktur i dag bygger på det, han gjorde. Han er vores godfather og generelt en god fyr - flink og velovervejet,« siger Henrik Danielsen om sin forgænger.
Jeg savner Aarhus. Fordi man ikke kan gå en tur på gaden uden at møde nogen, man kender. Og så sker der rigtig meget i et behageligt miljø, hvor de klogeste hoveder er samlet.
Stram struktur
Det Warbergske system med velfortjent scenetid, feedback og invitationer til nye talenter eksisterer stadig. I dag vurderer open mic-værterne de nye og deler det med Henrik Danielsen, som noterer deres indput i et excel-ark. Ud fra det vurderer han, hvem der skal være med hvornår, og hvor lang tid de skal have.
»Vores comedy-miljø er et vækstlag. Her er færre komikere end i København, men nok til, at vi konkurrerer mod hinanden, så man skal holde sig god for at være med. Vi har scenen på Alberts seks dage om ugen og den i gården på Café Jorden en dag om ugen. Nogle af os går fra det ene sted til det andet på den samme aften,« forklarer Henrik Danielsen.
Formanden glæder sig over foreningens tætte samarbejde med Aarhus Street Food, der i februar åbnede for standup-klubaftner, og over den nye scene, Stand-up i Nord, som åbnede 5. maj.