Stig Tøfting: »Jeg havde ikke drømt om at blive et teaterstykke«

Fodboldhelten med det utrolig dramatiske liv havde ikke set det som teater. Han kendte kun Svalegangen, fordi Jensens Bøfhus er nabo. Men scener fra "No Regrets" imponerer og morer ham: »Det er ren feel good for mig.«

Artiklens øverste billede
Stig Tøfting morede sig ved pressevisningen af "No Regrets" over denne scene, hvor John Stampe belærer en ung Tøfting om, hvordan han skal spille fodbold, men musikken fra The Godfather kører i baggrunden. Morten Kjær spiller Tøfting og Holger Østergaard spiller Stampe. Foto: Montgommery

Stig Tøftings kamp for at blive fodboldstjerne er så fyldt med tragiske ulykker og sejre på trods, at det er et fund for en dramatiker. Det så instruktøren, Morten Lundgaard. Han fik Stig Tøfting overbevist om, at de skulle dramatisere bestselleren ”No Regrets”. Om et liv med ufattelig mange ulykker, to voldsdomme og tragedier, han har kæmpet sig igennem med stor stædighed og ærlighed.

I onsdags var der pressevisning på stykket på Svalegangen, og fodboldhelten morede sig kongeligt over sit eget liv sat i scene med anføreren, John Stampe, som en slags Don Corleone.

»Hvis du spiller mig, spiller du en god kamp,« siger John Stampe til en ung Stig Tøfting og klapper ham faderligt på hovedet, mens musikken til ”The Godfather” lyder i baggrunden.

Man kan fra salen høre lyden af Stig Tøfting, der smiler højt.

Jeg blev ikke dømt for at slå den fyr, da han gik til angreb på os, men for at løbe efter ham og stikke ham to flade. Min kammerat forsøgte at holde mig tilbage, men stod bare med min jakke i hånden, da jeg satte i løb og forfulgte fyren helt ind i Mc Donalds baglokale.

Stig Tøfting, fodboldspiller og hovedperson

Stampe var godfather

»Det er fedt. Det virker. John Stampe var en godfather for mig. Han var min anfører. Han satte folk på plads,« siger Stifg Tøfting til Århus Onsdag, da vi sidder i teaterets café efter prøverne og får os en flaske vand med ”No Regrets” og Tøftings kontrafej på.

»Der var selvfølgelig ikke Godfather-musik i virkeligheden, men teateret har en kunstnerisk frihed og er samtidig tro mod bogen. Scenen her bringer mig tilbage på en humoristisk måde,« uddyber hovedpersonen.

Inde i teatersalen går unge Tøfting sammen med holdkammeraten, Søren Andersen, på Store Torv. En voldsom og provokerende mand går lige i flæsket på dem og råber ukvemsord ind i Tøftings ansigt. Han og Andersen afværger og går væk fra den rasende mand. Men han opsøger dem igen - og igen.

Og så slår Stig Tøfting.

Han råber: ”Hold din kæft”.

På scenen slår han manden i gulvet.

»Det vækker slet ikke vrede i mig, at se det her på teateret. Så nem er jeg altså ikke at hidse op,« ler Stig Tøfting, da vi sidder i caféen.

»Jeg blev ikke dømt for at slå den fyr, da han gik til angreb på os, for dér var jeg i selvforsvar. Jeg blev dømt for at løbe efter ham og stikke ham to flade,« forklarer fodboldspilleren.

»Min kammerat forsøgte at holde mig tilbage, men stod bare tilbage med min jakke i hånden, da jeg satte i løb og forfulgte fyren helt ind i McDonalds baglokale. Det viste sig, at han var ansat der og stod og antastede folk udenfor sin forretning,« siger Stig Tøfting og ryster smilende på hovedet.

"Hold din kæft," råber Stig Tøfting til den ballademager, der bliver ved med at gå helt tæt på og råbe ukvemsord ind i hovedet på fodboldspilleren. To lussinger senere fik Stig Tøfting sin første voldsdom. Foto: Montgommery


To lokale helte

Han glæder sig til premieren 26. marts og er meget spændt på den, men har helt fred med sin livshistorie og de tragedier, den rummer.

»Det bliver muligvis noget andet at se scenerne, om dengang jeg fandt mine døde forældre, og da vores nyfødte søn døde. Men det har jo været en del af mig og mit liv i mange, mange år, så der er ikke noget nyt i det. Jeg har for længst lært at leve med det,« mener Stig Tøfting.

Han er helt tryg ved Morten Lundgaards bearbejdning af den populære portrætbog, der ærligt og realistisk beskriver et usædvanligt liv, der er levet i offentlighed, hvilket ikke har gjort det nemmere.

Ifølge teaterlederen, Per Smedegaard, har den aarhusianske instruktør og idémager bag stykket en hjemmebanefordel. Så teateropsætningen rummer hele to lokale helte. De har også passionen for fodbold til fælles.

»Som 11-årig fik jeg for første gang lov til at blive alene oppe og se Real Madrid spille mod Anderlecht på Bernabeu. 120.000 tilskuere rejste sig, svingede deres fan-halstørklæder og råbte: Real Madrid, Real Madrid. Jeg hørte det som om, de råbte: Morten, Morten, Morten. Dér blev min vilde passion tændt,« siger Morten Lundgaard ved pressevisningen.

Morten Lundgaard er instruktør og idémanden bag stykket "No Regrets". Han er passioneret fodboldfan og har fulgt Stig Tøfting hele sit liv. Foto: Tahmasbi

»Jeg identificerede mig som fodboldspiller og tænkte mig bedre end Stig Tøfting. Han har altid være en del af mit liv. Jeg hørte historier om ham på den lokale bar, så ham på AGF’s baner og på i tv på landsholdet,« mindes Morten Lundgaard sin egen rejse ind i det fodboldunivers, der binder ham og Tøfting sammen.

Idéen om at dramatisere ”No Regrets” er da heller ikke ny. Hans far har fundet en fem år gammel artikel, hvori Morten Lundgaard siger, at han gerne vil udfolde Stig Tøftings liv på de skrå brædder.

I den stille coronatid fik han en dag i sit hjem øje på bogen, og så rykkede han. Stig Tøfting havde først svært ved at se et teaterstykke for sig, men blev overbevist om det gode i idéen. Bogens forfatter, Lars Steen Pedersen, var helt med.

»Denne her fortælling er universel og noget, vi alle kan forstå. Også selv om vi ikke har levet helt så dramatisk, kan vi kende kampen for at komme videre, når noget er skidt. Stig Tøftings fristed var på banen, han spillede ulykkerne væk. Jeg ser stadig Champions League to gange om ugen, når jeg skal holde fri fra verden. Og jeg hører stadig 120.000 mennesker råbe: Morten, Morten, Morten,« siger Morten Lundgaard og smiler helt op i panden.

Stig Tøftings selvbiografi, No Regrets, har solgt flere end 150.000 eksemplarer og er en af de bedst sælgende sportsbiografier nogensinde. Nu sætter teaterstykket også salgsrekord med knap 7000 solgte billetter. Arkivfoto


Denne her fortælling er universel og noget, vi alle kan forstå. Også selv om vi ikke har levet helt så dramatisk, kan vi kende kampen for at komme videre, når noget er skidt. Stig Tøftings fristed var på banen, han spillede ulykkerne væk. Jeg ser stadig Champions League to gange om ugen, når jeg skal holde fri fra verden.

Morten Lundgaard, instruktør

Ny i teateret

Med knap 7.000 solgte billetter er ”No Regrets” den mest sælgende forestilling på Svalegangen. Mange af køberne er unge og nye teatergængere, der er ligeså uvant med teater som Stig Tøfting selv.

»Der er ingen tvivl om, at der kommer fodbolddrenge ind og ser dette her. Jeg har hørt, at 90 procent af billetkøberne er nye gæster – det er jo helt vanvittigt. Jeg har selv kun været her en enkelt gang tidligere, før samarbejdet om stykke blev indgået, og det var sammen med min folkeskoleklasse. Og ellers kendte jeg kun Svalegangen, fordi Jensens Bøfhus er nabo,« siger Stig Tøfting.

Hans status som hovedrolle i det nye stykke har dog lavet om på det.

»Min kæreste Heidi og jeg var her på Svalegangen og se ”Xmas Cabaret”. Det var fandeme sjovt. Det anbefaler jeg til alle. Og så håber jeg, at folk får en lige så god oplevelse med ”No Regrets”, som jeg har haft. Teateret her har virkelig kastet en masse energi i det. Det er godt gået,« siger manden, der er kendt for selv at arbejde igennem og gå efter guldet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.