Teaterpremiere i Aarhus: Når kærligheden forsvinder i kummen

Det perfekte datingmatch gør livet bliver langt og lyst for en ung mand - indtil han mister sin mobil på vej til det første stævnemøde og dermed kontakten til kærligheden.

Artiklens øverste billede
Chadi Abdul-Karim og Nikolaj Rosengreen spiller Opgang2's Hjertebank på Aarhus Teater fra 9. marts. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I Opgang2s nye forestilling, Hjertebank, får en ung mand det perfekte match på en datingapp. Men på vej til det første møde, mister han sin telefon og dermed sin forbindelse til verden udenfor den bus, han sidder i. Han er fanget med sine egne tanker, sin frygt og forestilling om alt det, der kan gå godt eller helt, helt galt.

Den er skrevet og instrueret af dramatiker og kunstnerisk leder i Opgang2 Turneteater, Pia Marcussen, der tidligere har modtaget en Reumert for sit ungdomsteater og Danske Dramatikeres pris for bedste manuskript til børne- og ungdomsteater.

Hun arbejder med en særligt svær målgruppe, der aldrig vil nærme sig et teater. Af samme grund viser hun forestillingerne i beboerhuse, kantiner og på skoler, der hvor publikum er, med en yderst enkel scenografi, meget lidt af teaterets magi og teenageres korslagte arme som benspænd.

Moderne kærlighed

Hjertebank er en moderne kærlighedsfortælling, men også et dyk ned i, hvad sker der for mennesker, når linket til den virtuelle verden og alle internettets informationer forsvinder med et trylleslag… eller synet af en telefon, der lander i toiletkummen?

»Her mister han kontakten til alt det, der fylder i et ungdomsliv, hvor man hele tiden er på sociale medier, og vi zoomer helt ind i hans person. Det hele foregår i hans hoved, og han skal overvinde de dæmoner, der siger, at han ikke er sjov nok, ikke er veltrænet og at hans date ikke kommer. Hvis han vidner den kamp, når han frem til prinsessen,« forklarer Pia Marcussen stykkets opbygning.

Hun har arbejdet med ungdomsliv i 30 år og mener, at de unge leder efter præcis det samme i dag som tidligere.

»Det handler om at føle, at man hører til. Vi hungrer alle efter kærlighed. Dette stykke handler om den første kærlighed for en ung mand helt uden erfaring. Han tror, at kærligheden ikke giver plads til at han bare kan være sig selv, men at han skal leve op til at være en anden,« uddyber hun.

Skuespilleren, Chadi Abdul-Karim, der spiller den unge mand, synes at de unge har masser af udfordringer.

»Findes den eneste ene, og hvis man tror på kærligheden, er man så romantisk eller naiv? Store spørgsmål, som aldrig har været nemme at finde svar på. Slet ikke for en teenager i 2022, hvor man skal navigere mellem usikkerhed, tvivl om sin seksualitet, maskulinitet, dating-apps, MeToo og hvad verden ellers udfordrer dig med,« siger Chadi Abdul-Karim.

Fra forestillingen Rottweiler, der også blev spillet af Chadi Abdul-Karim og Nikolaj Rosengreen. Pressefoto

Pia Marcussen fortæller, at Opgang2 får tilbagemeldinger fra lærere, der er overraskede over den ro, der falder over deres elever, når de ser noget så uvant som teater.

»Vi kan stille op med et stort orkester, fantastiske dansere og det vildeste lys, men alt det stimuli er der rigelig af i forvejen. Unge skal hurtigt videre til det næste, og keder sig nemt. Hvad er det, der skal til for at man glemmer sin telefon? Mit svar er: Den gode fortælling,« siger instruktøren.

Den tredje ud af tre

Hjertebank får premiere på Aarhus Teater 10. marts. Den er det tredje og sidste stykke i en trilologi, hvis overordnede titel er ”Hjerte Rimer på Smerte”.

Den første, 4 Ever, fik en Reumert som årets bedste ungdomsforestilling. Den anden, Rottweiler, blev klar på trods af corona i 2020, og nu er tiden så kommet til den afsluttende.

De cirkler om kærlighed og tragedie. De går fra forestillingen 4 Ever om barndomsvenners skæbner til familien, der faldt fra hinanden, i stykket ”Rottweiler”, og nu den romantiske kærlighed, der heller ikke er nem.

Tilsammen danner de nu en helt unik trilogi i moderne, dansk ungdomsteater, hvor de to første forestillinger har spillet langt over 1000 gange rundt om i hele Danmark.

»Den røde tråd i alle tre forestillinger er kærlighed. Det handler om, hvordan vi kun er noget, hvis vi er noget for nogen. De vigtigste relationer, i et ungt menneskes liv, venner og familie i de to første og denne gang en (potentiel) kæreste - og hvad der sker, når disse grundsten i livet rystes dramatisk. I denne forestilling rykker vi tæt på én karakter og kommer helt ind i hjertet; der hvor det kan være allermest fantastisk men også gøre allermest ondt,« siger Pia Marcussen, der er instruktør og forfatter.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) med to aarhusianske vindere af Reumert-prisen i 2014. Palle Granhøj (t.h.) fra Granhøj Dans og Pia Marcussen, der vandt en Reumert for Opgang2-forestillingen ”4ever”.


Teateret fylder 50 år

Hun har skabt denne forestilling i tæt samspil med skuespiller Chadi Abdul-Karim og musiker Nikolaj Rosengreen, der er på scenen.

Pia Marcussen har været en del af teateret i 33 år, og er gift med Søren Marcussen, der etablerede Opgang2 for 50 år siden.

Fødselsdagen fejres 3. september med en Galla Jalla Jubilæumsshow i Rådhushallen. Som optakt til det bringer Opgang2 hver dag fra 1. januar en kort video med sjove og forunderlige indslag fra forestillinger, udstillinger og de unges manifesteringer.

Og 1. september siger Søren Marcussen farvel til jobbet som leder af Opgang2 med arrangementet, Strejf af poesi, hvor en række musikere har sat musik til hans digte. Det er i Musikhuset.

"Findes den eneste ene og hvis man tror på kærligheden, er man så romantisk eller naiv? Store spørgsmål, som aldrig har været nemme at finde svar på," siger Chadi Abdul-Karim om Hjertebank. Pressefoto

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.