Bogguide for børn: Den er ikke godnatlæsning, for jeg fik lyst til at se YouTube
Aarhus Bibliotekerne lægger med denne guide op til Albus Festival på Dokk1, hvor både vinderne af Orlaprisen og 500 Ord skal findes.
Aarhus Bibliotekerne anbefaler i denne måned børne- og ungdomslitteratur, fordi Albus Festival løber af staben 17.-20. november på Dokk1. Der finder man blandt meget andet vinderen af børnebogsprisen, Orlaprisen, og vinderne af skrivekonkurrencen, 500 Ord.
En af de mange unge læsere er Alberte på ni år. Hun har kastet sig over ’De Hemmelige YouTubere’ af Maria Rørbæk. Det er en bog om vennerne Magnus og Selma, som bliver mobbet i skolen, men er spirende stjerner på YouTube i al hemmelighed.
»Den var sjov, og jeg var især vild med, at jeg kendte til mange af de challenges, de laver i historien,« fortæller Alberte.
»Jeg læste bogen som godnatlæsning, og det var den ikke så god til. Jeg fik bare lyst til at se Youtube.«
Til YouTube-elskere
’De Hemmelige Youtubere’ af Maria Rørbæk.
Bogen handler om Magnus og Selma, der stiller op i en konkurrence i De Gyldne Youtubere.
Først skal de have 50.000 subscribers, og det klarer de sammen ret hurtigt. Men så får de svært ved at blive ved med at få gode idéer til deres kanal – altså ideer de er enige om. De vil ligesom noget forskelligt.
Magnus og Selma konkurrerer mod andre youtubere – men om de klarer den eller ej, det må du læse bogen for at finde ud af. ’De Hemmelige Youtubere’ er nomineret til dette års Orlaprisen i kategorien ’Sjovt – bogen, der fik mig til at flække af grin’.
Hvis du havde flere liv
’Mine mange liv’ af Véronique Petit.
Nogen mennesker har flere ekstra liv. Gabriel har hele seks!
Han er desuden en helt almindelig 14-årig dreng, der er forelsket i Mila. Gabriel ’spilder’ nogle liv, men ofrer også et liv, for at redde et andet menneske. Og flere spørgsmål rejser sig. Hvordan forvalter man livet? Er bonusliv et privilegium, eller en forbandelse?
Det er en gennemtænkt sofistikeret low-fantasy roman til unge fra 13 år, der behandler filosofiske spørgsmål.
Mærkeligt er også godt
’En som mig’ af Boel Gerell.
Den er en fin bog om at føle sig anderledes, at gå i genbrugstøj, mobning og have en mor der fylder for meget, og om at være den datter, der forsøger at skabe relationer. Men den er også en fortælling om at lære at se styrkerne i det mærkelige.
Bogen indeholder flere genkendelige problematikker for børn fra cirka 11 år. Forfatteren har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være pige på vej i puberteten, og resultatet er en sympatisk hovedperson i en relaterbar verden.
En safariklædt hamster
’Vilde agenter - Operation honningjagt’ af Jennifer Bell.
Forestil dig at du bliver udvalgt til at skulle i træning som agent i en organisation, der skal redde planeten. Agnes elsker dyr højere end noget andet i verden. En dag sidder der en stor hamster i safariuniform på hendes seng! Han hedder Attenborough og er agent for Obista og vil nu rekruttere Agnes til deres missioner.
Bogen er både et spændende eventyr og en krimi med fokus på at bevare truede dyr, og den kan læses af børn fra cirka 10 år.
En spændende fantasytrilogi
’De sidste vindulve’ bind 1-3 af Camilla Wandahl.
I trilogien møder vi prins Will af Istrana, og hans veninde Adia, Will finder ét af de tre værdifulde æg, som siges at være de tre sidste vindulveæg i verden. Og nu går jagten ind!
Det er en fin fantasy-serie med masser af fantastiske elementer, magi og venskab. Camilla Wandahl skriver rigtigt godt og Morten Solgaard Pedersens illustrationer er virkelig flotte. Velegnet til børn fra cirka 10 år med hang til eventyrlige fortællinger.