Skuespillere slår sig løs i Carmen Curlers: »Pludselig kyssede vi«

Kvinden bag DR's tv-serie Mette Heeno fortalte om Carmen Curlers i Musikhuset: At serien om en vild iværksættersucces også kommer ind på abort og gæstearbejdere. Skuespillerne får en fri instruktion.

Artiklens øverste billede
En million danskere ser med, når Axel Byvang udfolder sit Carmen Curlers-eventyr, der går verden rundt og sætter Kalundborg på den anden ende. Serien ligger på DR. De kommende to uger vises første sæsons to sidste afsnit. Der bliver to sæsoner mere med otte afsnit i hver. Foto: DR
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Når DR’s store satsning Carmen Curlers ruller over skærmen, vælger en million danskere at se med. Forfatteren Mette Heeno har i 10 år gerne villet fortælle historien om de banebrydende papilotter. Hun var i sidste uge i Musikhuset Aarhus i forbindelse med Aarhus Series Festival for at vise seriens næste afsnit og fortælle om den sammen med skuespillerne Joachim Fjelstrup og Maria Rossing.

»Vi har nu rundet temaer om kvindefrigørelsen og de homoseksuelles vilkår. Jeg kan løfte en flig af sløret for de fremtidige afsnit ved at sige, at vi også kommer til muligheden for at få abort. Carmen-familien på fabrikken vokser og vokser og i takt med det, opstår der nogle problemer,« sagde manuskriptforfatteren lidt kryptisk.

Man kan de næste to weekender se afsnit syv og otte af serien, der bliver på 24 afsnit i alt. De næste otte bliver sendt i 2023 og de sidste i 2024.

Med sang og dans

»For 10 år siden havde jeg planer om at lave en spillefilm, men nu har vi muligheden for at folde det hele ud, fordi der er så mange afsnit. Vi har derfor lavet et helt afsnit om den fedeste birolle-karakter, frisøren Frans Lynge, der har helt sin egen historie,« fortsatte Mette Heeno.

Hun fortalte også, at serien bruger forskellige greb som nutidigt sprog og tempo, selv om historien foregår for næsten 60 år siden. Og at de i sekvenser klipper skuespillerne ind i gamle filmklip, og at de viser hovedpersonen Axel Byvangs livlige fantasi ved at lade alle bryde ud i sang og dans.

»Når han står på en mark og fantaserer om en fabrik, danser håndværkerne, og når fabrikken drøner derud ad, danser alle medarbejderne. Det virker - uden at det ligner High School Musical,« sagde Mette Heeno til stor underholdning for salen.

»Axel ser potentiale i mennesker, der ikke har set potentialet i sig selv. Han ser eventyr, er entreprenant, legende og fantasifuld,« forklarer forfatteren, hvis pen han er vokset ud af.

Skuespiller Marie Rossing synes, det er sjovt at lave dansescenerne, mens Joachim Fjelstrup lige skulle forstå dem.

»Da jeg skulle synge og danse sammen med alle i en natklub-scene, spurgte jeg, om det var realistisk, at alle gæsterne kunne den samme dans. Jeg skulle lige forstå, at scenen er mere symbolsk end faktuel. For det handler om at springe ud,« sagde Joachim Fjelstrup med reference til afsnit seks om to mænds kærlighed, som salen lige havde set sammen på stor skærm.

Ann Lind Andersen (t.v.) var vært ved Carmen Curlers-arrangementet, som Aarhus Series Festival stod for. Mette Heeno sidder midt i billedet sammen med Marie Rossing og Joachim Fjelstrup. Foto: Alexander Håkansson

Fik råd til skilsmisse

Marie Rossing spiller landmandskonen Birthe Windfeld, der er tvunget til at tage et job for at tjene penge, og som bliver Axel Byvangs højre hånd. Hendes rolle er sat sammen på baggrund af interviews med de kvinder, der var ansat på virkelighedens Carmen Curlers i Kalundborg.

»Jeg kan spille Birthe helt frit, fordi hun fiktiv. Hun er nødt til at tjene nogle penge og går fra arbejdet på gården ind på fabrikken, hvor hun opdager den store anerkendelse, der ligger i det,« siger Maria Rossing.

Hun spiller en af de mere end 3000 kvinder, der forlod køkkenerne for at gå ud på arbejdsmarkedet. Flere af dem skulle bare lige være på fabrikken nogle måneder for at få råd til for eksempel en konfirmation eller en skilsmisse fra en voldelig mand, men så blev de. Deres centrum havde indtil da været deres familier, der så blev skiftet ud med Carmen-familien og fællesskabet der.

Som forberedelse til at skrive serien læste Mette Heeno om kvindernes liv.

»Det var et mareridt at komme gennem bogen, ’Husmandskonerne fortæller’. Hold da op de havde et kedeligt liv og knoklede dagen lang,« sagde forfatteren, der gav dem lyserøse kitler, en evig smøg i hænderne og masser af søstersolidaritet på Carmen Curlers.

Virkelighedens Arne Bybjerg var ikke i tvivl om deres gode arbejdskraft. Han fik utrolig meget til at ske, og det har krævet mange overvejelser at skildre ham bedst muligt.

Vi kender hinanden fra tidligere opgaver og har fundet på ting på stedet, da vi filmede. Lige pludselig kyssede Nicolai og jeg, og det plejer vi ikke.

Joachim Fjelstrup, skuespiller

Arne blev til Axel

Marie Rossing forstår til fulde, at hendes kollega, Morten Hee, var betænkelig ved at spille Arne Bybjerg, for hvordan rammer man ham helt rigtigt?

»Derfor gav vi ham et andet navn, Axel Byvang. Det gav frihed til også at tillægge ham røvhulsagtige sider, som almindelige mennesker har. Han smider nogen under bussen, afpresser en direktør og er utro. Før navneskiftet havde vi dårlig samvittighed over at give ham de sider. Det er svært at digte omkring en person, der er nulevende,« forklarede Mette Heeno.

Den virkelige Arne Bybjerg er i dag 94 år og bor i dag i Australien. Castet er i kontakt med ham, der ser serien hver søndag sammen med sin familie. De skriver om mandagen til DR, at de er glade for det, de har set.

Marie Rossing og Joachim Fjelstrup spiller med i Carmen Curlers og synes, det er sjovt. Der er plads til fri udfoldelse, og pludselig kyssede Joachim Fjelstrup sin kollega Nicolai Jørgensen. Foto: Alexander Håkansson

Pludselig kyssede vi

I Carmen-panelet i Musikhuset stødte producer Stinna Larsen og instruktør, Josefine Kirkeskov til.

Josefine Kirkeskov har instrueret afsnit seks om Frans Lynge og modefotografen Benjamin, der bliver spillet af Joachim Fjelstrup.

»Jeg fandt på, at vi skulle begynde afsnittet hjemme hos Franz og se, hvordan han bor. Scenen hvor han tager til København er bare beskrevet med en linje i manus, men jeg valgte at gøre noget ud af det og fik arkivoptagelser fra det gamle København, hvor vi klipper nye optagelser med et otte millimeter-kamera ind. Det kom til at virke ret godt,« sagde instruktøren.

Skuespiller Joachim Fjelstrup har før arbejdet sammen med instruktøren og kollegaen Nicolai Jørgensen, der spiller Frans.

»Vi kender hinanden fra tidligere opgaver og har fundet på ting på stedet, da vi filmede. Lige pludselig kyssede Nicolai og jeg, og det plejer vi ikke,« sagde Joachim Fjelstrup, hvilket fik latteren til at rulle i salen.

»Altså jeg mener, at det plejer man at aftale på forhånd, når man skal spille scenerne,« lo han.

Fra venstre mod højre er det Ann Lind Andersen, der var vært ved Carmen Curlers-arrangementet, Mette Heeno, Marie Rossing, Joachim Fjelstrup og Josefine Kirkeskov. Foto: Alexander Håkansson

Tyrkerne kommer

Seriens scenografi er fuldstændig gennemført med hjælp fra DR’s kæmpe arkiv og mange andre. Fotograf Benjamins hippe city-lejlighed er for eksempel fuld af Verner Panton-lamper, som provinsielle Frans banker ind i, da han vågner der med tømmermænd.

»Vi har sindssygt dygtige scenografer, som har researchet i detaljer. De introducerer alle, der er med i serien, til universet. Vi har fundet mange originale kasser med Carmen Curlers og får hver uge tilsendt fotos af mormors curlers,« sagde Stinna Larsen.

På et spørgsmål fra salen om fabrikskitlerne fortalte hun, at de er nye, men at 80 procent af tøjet er originalt og syet om.

Et andet spørgsmål var, hvorfor alle medvirkende har lys hud, når vi nu lever i en integreret verden.

»Der var kun omkring to farvede børn i Kalundborg i 1964, så andre nationaliteter optræder først i serien, når gæstearbejderne fra Tyrkiet gør deres ankomst,« svarer Mette Heeno og løftede dermed endnu en flig af de fremtidige afsnit.

Arrangementet i Musikhuset var en del af Aarhus Series Festival 2022, der netop har afholdt 20 talks og et awardshow, hvor årets bedst serie blev kåret.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.