Kom med Ann bag kameraet på Riget, Carmen Curlers og Orkestret

Ann Lind Andersen har anmeldt film og serier i 28 år og mødt de største stjerner i verden. På seriefestivalen i Aarhus får hun skuespillere og instruktører til at fortælle om de nominerede og populære serier.

Artiklens øverste billede
Filmanmelder Ann Lind Andersen ser film og serier hver dag. Ved serie-festivalen i Aarhus kan man sammen med hende få smugkig, komme til forpremiere og møde skuespillerne og instruktørerne bag blandet Riget, Carmen Curlers og DNA II. Pressefotos

Det vil vrimle med filmfolk i Aarhus, når seriefestivalen, Aarhus Series, finder sted 2.-6. november.

Man kan ganske gratis møde holdene bag Carmen Curlers, Orkestret, Riget Exodus og Young Royals, der ved sidste års festival var ved at vælte salen i Musikhuset Aarhus.

»Hovedrollen i den svenske serie, Edvin Ryding, fik næsten pigerne i salen til at besvime - som om de var til en Beatles-koncert,« husker filmeksperten, Ann Lind Andersen, der har været med siden festivalen blev til for tre år siden i et samarbejde med blandt andre Filmby Aarhus.

Young Royals er også på programmet i år sammen med andre aktuelle serier ved 20 arrangementer i Filmbyen, Musikhuset, Øst for Paradis, Dokk1 og Teatret Svalegangen.

Man kan komme til forpremiere på en række serier: Ditte Hansens Dansegaderoben om pigerne i Cirkusrevyen, DNA II med Anders W. Berthelsen og både DR og TV2’s julekalender med blandt andre Ellen Hillingsø, som man kan møde.

 Bodil Jørgensen og Peter Mygind kommer 5. november og fortæller om Riget på Svalegangen. Lars vonTrier har instrueret. Foto: Via Play

Tårnhøjt niveau

Torsdag aften 3. november rulles den røde løber ud i Filmbyen, hvor der uddeles 11 priser. Ann Lind Andersen er med i den professionelle jury, der har nomineret serierne.

»Der er et kæmpe udbud af serier på et meget højt niveau. Det kan være som at holde æbler og pærer op mod hinanden, når man skal afgøre, hvad er bedst. Det var alligevel ret nemt for os at blive enige, for vi er professionelle, så der er en stor konsensus om, hvad der fungerer,« siger film- og serieeksperten, der er tilfreds med resultatet.

Hun mener, at serierne, der også går godt i udlandet, sagtens kan konkurrere med spillefilm.

»I Danmark er vi dygtige til at producerer serier på ret små budgetter, fordi vi er vant til, at det er et holdarbejde. I USA har man mere individuel stjernestatus, men her bruger vi kreativiteten på tværs og vores lydfolk, manusforfattere og instruktører gør sig bemærket i udlandet, hvor de tilbydes opgaver,« siger Ann Lind Andersen.

Serierne har desuden et stort publikum, fordi vi streamer rigtig meget, selv om vi også stadig går i biograferne. Og så er udbuddet nu så stort, at de spænder bredt. I kategorien Bedste Serier er de tre nominerede meget forskellige.

»Borgen er den garvede med et tårnhøjt niveau om politisk kompliceret stof, som er så godt forklaret, at vi forstår. Drenge er banebrydende på sin egen unge måde med den nye instruktør, Jonas Risvig, som eksperimenterer med uprøvede skuespillerkræfter. Og Orkestret formår at balancere politisk ukorrekt satire, så det bliver sjovt, og vi kommer til at holde af de usympatiske roller,« mener jurymedlemmet.

Hun skal i år for første gang være med til at uddele en pris for den bedste skuespilpræstation til enten Mikkel Boe Følsgaard fra Borgen, Frederik Cilius fra Orkestret eller Josephine Park, der er med i Skruk.

Man kan se sjette afsnit af den roste DR-serie, Carmen Curlers, allerede onsdag 2. november i Musikhuset. Foto: DR

Jordnær jyde

Uanset hvem hun skal give en pris, anmelde eller interviewe vil publikum opleve Ann Lind Andersen tage det med knusende ro. Hun har trods sit stjernespækkede job stadig fødderne solidt plantet på jorden som i hendes opvækst. Hun har haft en rolig barndom i Vejle og en dejlig ungdom i Aarhus, hvor hun tog intet mindre end to uddannelser på sin vej ind i filmuniverset.

»Jeg var ved at være færdig på handelshøjskolen som korrespondent i engelsk og fransk men fandt ud af, at jeg ikke gad de jobs, det kunne give. Så jeg afsluttede i juni og begyndte i september at læse æstetik & kultur på Aarhus Universitet med speciale i filmvidenskab,« ler den 56-årige kvinde af sin ungdoms slingrekurs.

Som studerende skrev hun filmanmeldelser for Århus Stiftstidende, og som uddannet fik hun et job i DR, der bragte hende og hendes familie til København. Der foreslog hun Berlingske, at den udvidede sit filmanmelderkorps fra to voksne mænd til også at omfatte hende, og sådan blev det.

Siden har hun anmeldt film fast på TV2 i 13 år, men da det stoppede i maj, spurgte Berlingske, om hun ikke ville komme tilbage, og det ville hun. Samtidig er hendes egen platform, What2Watch, vokset fra at være en hobby til at blive en stor del af hendes arbejdsliv. Hun driver What2Watch sammen med Casper Christensen og Kim Sørensen.

Borgen er nomineret til hele fem priser ved Series Awards i filmbyen torsdag 3. november. Foto: DR

Streep, Pitt og Scorsese

»Jeg ser ofte film om formiddagen, skriver i løbet af dagen og ser serier om aftenen. Og når jeg bliver helt firkantet i øjnene, læser jeg. Folk spørger tit om, jeg aldrig får nok, og det gør jeg ikke. Jeg er stadig dybt fascineret af film- og serie-universet. Af samme grund stiller jeg i mine interviews kun faglige spørgsmål og spørger ikke nogen om deres yndlingsfarver eller noget i den stil,« siger Ann Lind Andersen, der har mødt de største stjerner.

»Jeg bliver aldrig starstruck, og det er min styrke. Jeg er en filmjournalist, der spørger om det faglige. Uanset om jeg taler med Meryl Streep, Brad Pitt eller Martin Scorsese. Det var stort for mig at møde Scorsese for tre år siden, for ham har jeg beundret i årevis. Han er helt nede på jorden, imødekommende og et omvandrende leksikon, der generøst øser ud,« siger den danske filmanmelder.

En anden stor oplevelse i hendes 28 år med film, har været at besøge Ringenes Herre og Hobbitten under optagelserne.

»Jeg har været på setup-visit på Ringenes Herre og Hobbitten i New Zealand. Det var nogle gigantiske og imponerende rammer og virkelig overvældende. Jeg var der, før de fik status som historisk vellykkede produktioner, men det kommer ikke bag på mig, for det var stort,« siger Ann Lind Andersen.

Selv om hun har oplevet de vildeste produktioner og mødt de største stjerner, glæder hun sig til at komme tilbage til Aarhus og dele begejstringen for de danske serier med aarhusianerne.

DR's anmelderroste satire om Orkestret er med Rasmus Bruun og Frederik Cilius, som er kendte fra 'Den korte radioavis'. Pressefoto: DR


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.