Renée Toft og Mehdi Avaz vil lave filmhit om børnehelte trods modstand

Selv om finansieringen ikke er på plads, går børnebogsforfatter og filminstruktør i gang med at filmatisere "Børnene fra Sølvgade." De tror på, at de kan skabe en succes. Nu leder de efter fire børn til rollerne.

Artiklens øverste billede
Mehdi Avaz og Renée Toft Simonsen leder efter fire friske børn, der vil spille med i 'Børnene fra Sølvgade', som de nu filmatiserer. Mehdi Avaz har overtalt Renée Toft Simonsen til selv at skrive filmmanus ud fra sin bog. Det har hun udannet sig i på Filmskolens Master Class og har erfaring fra Iqbal Farooq-filmene. Foto: Ray Løvschal
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Humøret er højt, samarbejdet er stærkt og troen på en god film intakt hos Renée Toft Simonsens og Mehdi Avaz. De har trods en række afslag på støtte besluttet sig for at gennemføre filmatiseringen af Toft Simonsens børnebog, ”Børnene fra Sølvgade”.

Århus Onsdag møder dem på sjette sal i filmbyen, hvor Mehdi Avaz’s ’Rocket Road Pictures’ holder til. Duften af god barista-kaffe fra stedets espressomaskine og en imponerende udsigt over byen gennem store panoramavinduer sætter rammen for vores møde.

På et af de imponerende borde i det store rum ligger Renée Tofts Simonsens to bøger om børnene fra Sølvgade. Og en af gulv-til-loft-ruderne er fuld af rækker med strukturerede post-its i flere farver. De er resultatet af forfatterens og filmmandens første idéudvikling til filmversionen af den første bog i serien.

Makkerparret er ikke i tvivl om, at de har gang i noget godt, der kan blive en succes, selv om Det Danske Filminstitut ikke tror på projektet. Ifølge Mehdi Avaz med den begrundelse, at der ikke er et marked for biograffilm for børn og familier for tiden.

Jeg husker tydeligt, da jeg endelig så min far kramme mine to små brødre i Kastrup Lufthavn. Det var en utrolig lettelse for jeg havde følt masser af ansvar, selvom jeg kun var syv år. Og jeg er sikker på, at mange andre end jeg vil kunne genkende sig selv eller nogle af de følelser, der er på spil i denne film.

Mehdi Avaz, filminstruktør

Har sammenbragt familie

»Jeg har bygget bogen op som et filmmanus, fordi jeg fra starten syntes, at den egner sig godt til at blive en film,« siger Renée Toft Simonsen om bogens fire søskende, der bor Pippi Langstrømpe-agtigt alene i en lejlighed med en papegøje, lianer og hængekøjer.

»De er en slags helte, der lyver om, at deres forsvundne mor bare er en travl forretningskvinde på businessrejse, for de vil blive ved med at bo sammen. Det er en finurlig version af superhelte med en hemmelighed, som publikum kender og derfor hele tiden er med i dramaet om at holde på den,« forklarer forfatteren sit billedrige univers.

Børnene hyrer en hushjælp, fordi en voksen skal følge lille Petra på seks år i skole, hvor hun skal starte. Hushjælpen er en elskelig og flamboyant person, Nelly, der er døbt Niels, men har skiftet navn. Nelly går i kjoler og er kæreste med blikkenslageren, Brian. De ønsker sig en familie og efter flere forviklinger tilbyder de børnene, at de sammen kan danne en.

»Jeg er selv et skilsmissebarn og har i dag en sammenbragt familie, hvor Thomas Helmig og jeg har Hugo sammen, samtidig med at jeg er mor til Ulrikke og Jens-Kristian og Thomas er far til Ida-Marie. Det er altid de voksnes ansvar at få det til at fungere og at rumme forskelligheder. Jeg tror på, at man godt kan danne familie med nogen, man ikke er biologisk beslægtet med. Og det er der mange, der gør i dag,« forklarer Renée Toft Simonsen, om hvorfor hun synes, at temaet om en moderne familie er relevant.

Først tændte Mehdi Avaz slet ikke på oplægget om at filmatisere 'Børnene fra Sølvgade', men så hørte han lydbogen og blev ramt i hjertet. Foto: Tahmasbi

Ramt i hjertet

Mehdi Avaz er enig, men da han for mere end et år siden blev præsenteret for et oplæg på 30 sider til filmen, tændte han slet ikke på det. Først da han hørte lydbogen, kørte der en indre film for ham som for forfatteren.

»Den ramte mig lige i hjertet og sendte mig tilbage til min egen barndom,« siger han.

Børnene fra Sølvgade har planer om at flygte ud af landet, fordi de ikke vil anbringes og blive spredt for alle vinde. De gemmer sig i en kælder for at undgå systemet i form af skoleinspektøren og kommunen.

»Det minder mig om dengang, jeg måtte gemme mig i Iran sammen med min mor og to små brødre, fordi min far var flygtet til Danmark og vi skulle undgå systemet, mens vi ventede på, at vi kunne følge efter,« fortsætter Mehdi Avaz.

Den ældste af Sølvgade-børnene er 15-årige Tristan, der er meget ansvarsfuld. Da Nelly og Brian tage styring af børneflokken, kan drengen endelig slappe af og lade skuldrene falde.

»Jeg husker tydeligt, da jeg endelig så min far kramme mine to små brødre i Kastrup Lufthavn. Det var en utrolig lettelse, for jeg havde følt masser af ansvar, selvom jeg kun var syv år. Og jeg er sikker på, at mange andre end mig vil kunne genkende sig selv eller nogle af de følelser, der er på spil i denne film,« uddyber Mehdi Avaz.

Idéudviklingen af filmen om børnene fra Sølvgade hænger i Rocket Road Pictures-studiet på sjette sal i Filmbyen i Aarhus, hvor Mehdi Avaz holder til og arebdjer sammen med Renée Toft Simonsen om filmatiseringen af hendes bog. Foto: Tahmasbi

Modstand motiverer

Den Vestdanske Filmpulje, der holder til i Filmbyen i Aarhus, tror på Sølvgade-projektet og støtter det økonomisk, men det er ikke nok.

Mehdi Avaz har før manglet finansiel opbakning og alligevel skabt en succes. Filmen ’Toscana’ med Anders Matthesen i hovedrollen blev indspillet på bare 16 dage og for et lån, Mehdi Avaz havde taget. Netflix købte den, hvilket reddede økonomien, hvorefter den dansk-italienske film tog førstepladsen som den mest sete film i flere uger.

»Vi nåede ud til 35 millioner mennesker, selv om ingen troede på projektet. Det, synes jeg, er en succes. Denne gang motiverer det mig, at branchen tror, at børnefilm er døde. Jeg vil vise, at det ikke passer,« siger målsatte Mehdi Avaz.

Han og Renée Toft Simonsen er klar til at finde private investorer i erhvervslivet via deres netværk, hvis det bliver nødvendigt.

De tror på, at fortællingen om en regnbuefamilie, der finder lykken, kan være både underholdende og vedkommende.

»Filmen skal vise, at der er håb - også for alle os, der på et tidspunkt har fået hjertet knust eller som mangler noget i livet. Og det gør langt de fleste. Sølvgade-børnene drømmer ikke om rigdom, men bare om at være sammen,« siger Mehdi Avaz.

Mehdi Avaz og hans Rocket Road Pictures holder til i Filmbyen Aarhus, der er nabo til Mediebyen, hvor Århus Onsdag har redaktion. Her er der fotoshoot på toppen af Mediebyen. Foto: Tahmasbi

Jeg er selv et skilsmissebarn og har i dag en sammenbragt familie, hvor Thomas Helmig og jeg har Hugo sammen, samtidig med at jeg er mor til Ulrikke og Jens-Kristian og Thomas er far til Ida-Marie. Det er altid de voksnes ansvar at få det til at fungere og at rumme forskelligheder. Jeg tror på, at man kan godt kan danne familie med nogen, man ikke er i biologisk beslægtet med.

Leder efter fire børn

”Børnene fra Sølvgade” skal filmes både i København, hvor børnene i bogen bor, og i Aarhus, hvor alle indendørsoptagelser bliver lavet.

Rocket Road Pictures leder efter to drenge og to piger, der har lyst til at spille film og være en anden for en stund. Og som har forældre, der tør overlade dem til filmholdet, hvor der altid er børnepassere til stede.

Efter planen er der optagelse fra maj til juni næste år i en periode på cirka seks uger. Interesserede skal skrive til info@gizmocast.dk. Læs mere i faktaboksen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.