Clement Kjersgaard vender hjem til bogfestival i Den Gamle By

”Historien Lever” er en ny bogfestival i Den Gamle By med blandt andre forfatterne Jeanette Varberg og Ian Kershaw. Clement Kjersgaard, der er vokset op på og med museet, er vært. 

Artiklens øverste billede
Clement Kjersgaard har – og det er der ikke mange, der kan sige – boet nogle dage i Den Gamle By, da hans far, Erik Kjersgaard blev direktør på museet i 1982. Nu styrer Clement Kjersgaard scenen 1. og 2. oktober i bogfestivalen 'Historien Lever'. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Nazistiske superskurke, magtfulde middelalderkvinder og Matadors version af Danmarkshistorien. Der er noget for enhver smag, når Den Gamle By sætter fokus på nye historiske bogudgivelser i samarbejde med forfattere og forlag. Formålet er klart. Historierne skal ud til endnu flere danskere, fortalt af forfatterne selv, midt i danmarkshistorien.

Mere end 30 forfattere er med i ’Historien Lever’ 1. -2. oktober og nogle af dem går på scenen sammen med tv-vært Clement Kjersgaard, der bogstaveligt er opvokset i Den Gamle By, hvor hans far, Erik Kjersgaard, var direktør.

»Det betyder enormt meget for mig at vende tilbage for at moderere bogfestival. Jeg har – og det er der ikke mange, der kan sige – boet nogle dage i Den Gamle By, da vi i sin tid flyttede til Aarhus, og har jo været på museet gennem hele min opvækst og hele mit voksne liv,« siger Clement Kjersgaard til Århus Onsdag, der tidligere har mødt ham til en kop kaffe i Simonsens Have.

»Det er et unikt museum, fordi det også er levende - helt apropos festivalens titel, “Historien lever” – det forandrer sig med årstiderne, og i virkeligheden også med ens eget liv, fordi man selv lægger mærke til nye ting,« fortsætter Clement Kjersgaard.

Han udgiver bøger ligesom sin historiker-far og er meget historisk interesseret. Clement driver ved siden af sine tv-opgaver forlaget, Ræson og har i nyere tid genudgivet sin fars bøger om besættelsestiden i en opdateret version med masser af fotos.

»Min far elskede jo bøger – både at skrive dem og læse dem! Når jeg kommer til en by, jeg aldrig har besøgt før, orienterer jeg mig simpelthen efter boghandlerne og gerne antikvariaterne. Jeg går virkeligt nødigt forbi én uden at kigge ind,« siger Clement Kjersgaard, der tydeligt husker sin fars kontor og studiekammer med bøger overalt.

Det betyder enormt meget for mig at vende tilbage for at moderere bogfestival. Jeg har – og det er der ikke mange, der kan sige – boet nogle dage i Den Gamle By, da vi i sin tid flyttede til Aarhus, og har jo været på museet gennem hele min opvækst og hele mit voksne liv.

Clement Kjersgaard, tv-vært, bogforlægger
Jeanette Varberg er arkæolog, forfatter og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Hun deltager i bogfestivalen 'Historien Lever'. Pressefoto

Man ser noget nyt

»Som programmet til ’Historien Lever’ viser, bliver der jo i Danmark i dag skrevet et væld af fantastisk gode bøger om historie – det er en formidabel idé, som Den Gamle By har fået: at samle forfatterne og lade dem dele deres viden. Og jeg tror at der vil ske præcis det, der sker til de bedste arrangementer – at man som tilhører opdager nye, overraskende forbindelser undervejs og bemærker mønstre man aldrig har set før,« vurderer Clement Kjersgaard.

Den nuværende direktør er fuldstændig enig med den forhenværendes søn

»Bogfestivalen er en god anledning til at stifte bekendtskab med de forfattere, der er med til at holde historien i live. For uden dem, ville vi også miste en del af os selv. Fortiden er forbi, men historien lever videre. Derfor er Den Gamle By en helt særlig ramme, hvor historien allerede er gjort levende, og hvor man kan opleve forskellige historiske perioder,« siger Thomas Bloch Ravn.

Han ser frem til at få besøg af den hurtigtalende moderator, der er søn af museet. »Clement er fænomenalt god til at bringe de mest interessante sider frem i sine interviewpersoner og gøre oplevelsen endnu mere interessant for publikum,« siger Thomas Bloch Ravn.

Sir Ian Kershaw er en engelsk historiker, der af mange betragtes som førende ekspert i Nazityskland. Pressefoto

Fortiden er forbi, men historien lever videre. Derfor er Den Gamle By en helt særlig ramme, hvor historien allerede er gjort levende, og hvor man kan opleve forskellige historiske perioder.

Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By

17 forlag er med

På bogfestivalen kan man blandt andet møde Jeanette Varberg, der er aktuel med værket ”Urtid” om danskernes tidligste forfædre. Der er også interview med Jakob Danneskiold-Samsøe, som står bag den anmelderroste ”Rejsen mod Europa” om det moderne Europas tilblivelse, og med britiske Ian Kershaw – af mange regnet som en af verdens førende kendere af Nazityskland.

Thomas Bloch Ravn glæder sig til at kunne byde velkommen til både forfattere og de 17 forlag, som fra stande medbringer hundredvis af bøger til særpris. Han minder om, ”at man også får hele Den Gamle By med oven i hatten”.

»Der er enorm opbakning fra de mange forlag til, at Historien Lever skal være en tilbagevendende, årlig begivenhed, hvor man både stifter bekendtskab med forfattere og samtidig kan gøre en god handel. Nu er vi gang og vi glæder os til at se, hvordan det udvikler sig,« slutter museumsdirektøren.

’Historien Lever’ i Den Gamle By kan opleves lørdag og søndag, 1. og 2. oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.