Bogguide: Så godt, at man helt glemmer at stå af letbanen

Aarhus Bibliotekerne anbefaler læse-opvarmning til dette års LiteratureXchange, der er er 11 dage med foredrag, litterære vandringer og masser af læseinspiration.

Artiklens øverste billede
Jette Greibe, som er bibliotekar ved Hovedbiblioteket i Dokk1, har læst ’Byerne i skyerne’ af Anthony Doerr. Man glemmer nemt at stå af letbanen ved det rigtige stop, når man læser i den! Hun anbefaler på det varmeste romanen og ikke mindst arrangementet med forfatteren. Foto: Aarhus Bibliotekerne
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Hvis man ligesom bibiotekarerne bare ikke kan få nok af litteratur og litterære oplevelser, er LiteratureXchange værd at skrive sig bag øret.

LiteratureXchange er internationale litteraturdage i Aarhus og finder sted for fjerde gang 9.-19. juni.

Det er 11 dage fyldt med internationale og danske forfattere, foredrag, litterære vandringer og masser af læseinspiration.

Aarhus Bibliotekerne anbefaler i denne uge litteratur, du kan gå i gang med nu, så du er varmet godt op til årets LiteratureXchange.

Man kan læse mere om alle anbefalingerne på litx.dk.

Ungdomspsykoser fortalt af ny stemme

’Ungeenheden’ af Fine Gråbøl.

Her er et sårbart vidnesbyrd, der giver et fint indblik i og perspektiv på hvordan det er at være i psykiatrien. Det er lyrisk fortalt og man tager det hele ind, fordi det kommer som en poetisk vitaminpille.

Romanen handler om en gruppe unge mennesker på et psykiatrisk bosted, der skal lære at leve et ’almindeligt’ liv med rengøring, opvask og madlavning.

Gråbøl skriver smukt og poetisk om de følelsestilstande, der sjældent bliver sagt højt, og om det helt særlige fællesskab, der opstår blandt beboerne.

Vi kan klart anbefale dig at stifte bekendtskab med denne nye stemme i dansk litteratur – mød hende blandt andet på Dokk1 14. juni.

Uafrystelig og imponerende fortælling

’Overleverne’ af Alex Schulman

Forsiden af romanen spår idyl og feriestemning, men vi vil gerne advare: Det er manglen på idyl, der kendetegner denne fortælling. En fortælling om barndom, fortrængninger og skrøbelige familiedynamikker.

Tre brødre genbesøger familiens ødegård i forbindelse med moderens død. Løbende føres man tilbage til deres barndom, som var præget af tragedier, ustabilitet og alkohol.

Bogen er hurtigt læst, men historien bliver siddende i meget længere tid. Der kan trækkes paralleller til Schulmans egen barndom og opvækst. Der kan trækkes paralleller til Schulmans egen barndom og opvækst.

Hør ham fortælle om sit forfatterskab på dokk1 10. juni.

Total langt ude og totalt velykket

’Jordboerne ’ af Sayaka Murata

En absurd, vanvittig, magisk, hjertegribende og voldsom historie. Om en pige der føler sig så forkert, udenfor og misforstået, at det eneste hun mener kan redde hende, er at blive bortført til en fremmed plante eller hjernevasket.

Det er en velskrevet og meget vellykket lille roman. Men også meget mærkelig og langt ude! Et tilbagevendende tema i den japanske forfatter Sayaka Muratas værker er kvinders selvstændighed, særligt i forhold til arbejdsliv og ægteskab.

Sayaka Murata kommer på Dokk1 den 14. juni og snakker om kvinders selvstændighed og arbejdsliv i det moderne Japan med udgangspunkt i bl.a. Jordboerne.


Kuren = elektrochok?

’Jeg er hvad jeg husker’ af Peter Øvig.

’Jeg er hvad jeg husker’ giver stof til eftertanke. Peter Øvig er aktuel med bogen ’Jeg er hvad jeg husker’, der er en selvstændig fortsættelse til bogen ’Min mor var besat’.

I arbejdet med bogen om sin psykisk syge mor, blev Øvig selv ramt af en svær depression. Helbredelsen blev elektrochokbehandling, noget, som Øvig før havde frygtet. Den omdiskuterede behandlingsform endte dog med at vende om på Øvigs tilværelse - måske endda til det bedre?

Det er troværdigt og nuanceret, og rigtig mange vil have glæde af at læse med, ligesom debatten om den psykiatriske behandling kan tåle langt flere nuancer.

Oplev Peter Øvig på Dokk1 den 15. juni.

Menneskelige skæbner

’Byen i skyerne’ af Anthony Doerr.

Jette Greibe, som er bibliotekar ved Hovedbiblioteket i Dokk1, har læst ’Byerne i skyerne’ af Anthony Doerr og blev blæst omkuld af denne moppedreng af en roman, hvis sansende personskildringer opsluger dig fuldstændigt.

En gobelin af historier, der er vævet så forunderligt, at den forbinder levet liv med flere hundrede års mellemrum.

’Byen i skyerne’ udgøres af fem helt forskellige fortællinger, der skilles ad og samles igen i denne store episke roman. Anthony Doerr har spredt sin fortælling over flere karakterer med forskellige stemmer.

Forbindelsen mellem dem varer gennem århundreder, og de logisk set umulige spring i tiden virker fuldstændig naturlige.

Anthony Doerr kan opleves til dette års LiteratureXchange 8. juni.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.