Bogguide: »Du slipper ikke personerne, selv om du er færdig med bogen«
Aarhus Bibliotekerne anbefaler i denne guide musikalske nostalgiske dagbogsfortællinger og nordisk-inspireret litteratur med gribende mytologi og skandinavisk natur.

Hvad skal vi læse?
Det kan Louise Lærke Porsborg Gatten fortælle dig. Hun er kommunikationskonsulent i Aarhus Bibliotekerne og er med til anbefale denne håndfuld bøger.
Hun har i denne uge valgt at pege på ”Så tog jeg hjem” af Karin Smirnoff, som er den sidste bog i trilogien om en dysfunktionel nordsvensk familie.
»Hvis du er til familiedramaer og et imponerende sprog, så er denne trilogi for dig – persongalleriet slipper du ikke, selvom du er færdig med bøgerne,« mener Louise Lærke Porsborg Gatten.
Frigørelse fra grum fortid
”Så tog jeg hjem” af Karin Smirnoff.
Hvis du ikke har læst 1’eren og 2’eren i denne barske debut-trilogi om en dysfunktionel families liv i Nordsverige, har du en stor læseoplevelse til gode. Tredje bog er ingen undtagelse.
Den er et råt og storslået punktum i fortællingen om nordsvenske Jana. I den følger vi kantede og frihedselskende Jana Kippo fra Smalånger.
Jana Kippo forsøger at frigøre sig fra sin fortid og forfølge nye muligheder, som måske giver hende muligheden for et værdigt liv. Det er en brutal læseoplevelse. Den gør ondt og den gør godt.

Nordisk mytologi når det er bedst
”Vei” af Sara Bergmark Elfgren.
En kvinde flyder bevidstløs rundt i havet, da hun bliver fundet af vikinger på jagt efter Jætternes Land og snart befinder hun sig midt i en blodig kamp mellem jætter, guder og mennesker.
Det her er en fabelagtig svensk tegneserie. Eminent fortalt og smukt tegnet med vilde farver.
Det er som at læse en mørk fantasy udgave af nordisk mytologi. Guder og jætter er brutale, luskede og… slemme. Meget anderledes end i Valhalla tegneserierne og glæd dig til at møde Loke.

Sanselig vandretur
”Den sidste udpost” af Cecilia Heikkilä
Bogen starter med et postkort med teksten: ”Med hilsner fra den sidste udpost”.
Dette kort bliver startskuddet til et eventyr, hvor vi følger de to bjørne, Morfar bjørn og Lille bjørn, der begiver sig afsted i jagten på verdens sidste vilde sted.
En utrolig fin billedbog om at passe på naturen for børn fra cirka fire år.
Cecilia Heikkiläs sanselige illustrationer er helt vidunderlige og fremmaner duften af nåletræerne samt vindens dufte i bjergene.

Dejlig dagbogspoesi
Lucy Dacus’ album ”Home video”
Albummet byder på skøn og kantet indierock tilsat smukke ballader. Inspireret af gamle dagbøger synger hun fint og poetisk om barndom og teenageår.
Og selvom det hele er meget varmt og nostalgisk, bliver det ikke døsigt, for hun har samtidig en særegen humor og blik for dagbøgernes klichétunge ungdomspoesi.
Albummet er både rart og harmonisk – ét man danser lidt til i et køkken.

En skånsk familiefortælling
”Vejen til æbleriget” af Anne Frederiksson
Bogen er det tredje og afsluttende bind i serien ”Pensionat Pomona” om kvinderne, Josefine, Sally og Vanja, som kæmper med hver deres, alt imens de forsøger at genopbygge relationen til hinanden.
Bogen er en varm familiefortælling om tre generationer af kvinder det skånske lokalsamfund, om mødre og døtre, forsoning og fortrydelse og modet til at bestemme over sit eget liv.
Har man ikke læst de forrige bind i serien, så bør man starte med bog nr. 1, og så har man jo to ekstra til gode!
